“Dani baštine” na Orjenu čuvaju tradiciju suvogradnje i planinskog boćanja

Foto: PK Subra

Proteklog vikenda na Orjenskom sedlu (1600 m), u Parku prirode „Orjen“, održana su dva događaja pod zajedničkim nazivom „Dani baštine“, čime je još jednom ukazano na značaj čuvanja tradicije.

Subota je bila posvećena tehnici gradnje u kamenu na suvo, gdje su učesnici imali priliku da se praktično isprobaju u ovoj drevnoj vještini koja je u velikoj mjeri zaslužna za nasljeđeni izgled kulturnog pejzaža, ne samo Orjena, već dobrog dijela Crne Gore. Rađena je tipična suvomeđa „duplica“, sa dva kamena lica i popunom od sitnog kamena (škalja). Organizacija ovakvih događaja je jedan od načina prenosa znanja, ključnog elementa u očuvanju vještine gradnje, upisane u UNESCO listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Nedjelja je bila rezervisana za bućanje na zogu na najvećoj nadmorskoj visini u državi, zahvaljujući čemu je Revijalno bućarsko prvenstvo održano na avgustovskoj temperaturi od svega 15 stepeni. Od šest okupljenih bućarskih ekipa iz Boke kotorske najbolji je bio tivatski BK „Palma“ (prvi tim), drugoplasirani je hercegnovski BK „VAL“ , dok su treće mjesto takođe zauzeli članovi BK „Palma“ (drugi tim).

Ovim događajem prisjećamo se razdoblja kad je bućanje bilo dio svakodnevnog života bokeljskih naselja, ali i njihovog ruralnog zaleđa. Očuvanje tradicije bućanja danas je dodatno dobilo na značaju i kao vid obogaćivanja ponude aktivnog turizma.

Događaji su održani u zajedničkoj organizaciji PK Subra, Parka prirode „Orjen“ i Bućarskog kluba „Val“, a uz podršku hercegnovskog Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju i Turističke organizacije Herceg Novi, te uz pomoć „Jokine kužine“, Doo „Val Gojković“, te NVU „Ruke“.