Deset godina TK X Herceg Novi: Uspješna takmičenja, jaki treninzi, sjajni organizatori

Pokretač i promoter najmlađeg olimpijskog sporta u Crnoj Gori, Triatlon klub X Herceg Novi, ovih dana obilježava mali i značajan jubilej, deset godina postojanja.

Klub je osnovan 20. januara 2013. godine poslije uspješnih nastupa pojedinaca, a danas njegovih stalnih članova na takmičenjima u Crnoj Gori i inostranstvu.

Ako nisu na nekoj trci, bilo da u njoj učestvuju ili je organizuju, hercegnovski triatlonci su svakodnevno na treninzima, u bazenu, na biciklu, trče, ili, kao ovih dana, penju se do sniježnih vrhova Orjena.

Tako je i poznati novski triatlonac, Luka Čupić, tri dana, za vikend i utorak, imao intenzivan trening na snijegu visine metar i po.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cupic Luka (@lukacupic88)

“Ljudi treba da iskoriste uslove koje imamo za trčanje i plivanje, od mora do planina, a ovih dana i da pođu do zaleđa i iskoriste sve draži snijega. Samo pola sata vožnje od grada. Imao sam odličan trening krpljama, teškim po kilogram. Rad je isti kao trčanje, ali još teže. Sa mnom je bio alpinista, reprezentativac Srbije, Igor Milošev, koji je išao sa skijama. Krenuli smo od Vrbanja, on do vrha Orjena i 1894 metra, a ja sam se probijao do 1670 metara”, priča za Novski portal, Luka Čupić.

Naravno, oni su bili veoma fizički spremni, sa punom opremom, odjećom, hranom, vodom…Bilo im je i vruće, dok su su se penjali, često gdje god su mogli i prečicom. Uspon je sa svim pauzama trajao pet i po sati.

Rekreativci, međutim, ne moraju biti tako ekstremni i peti se u krpljama. Dovoljno je, kaže Luka, da hodaju sniježnim putem par kilometara zalađem, a ne da dođu do Vrbanja, pa odmah u kafanu.

Proslava kluba, nove trke, osnivanje škole triatlona

Malu svečanost povodom jubileja klub će imati u subotu, a napraviće, uz dozvolu nadležnih, bakljadu trasom od lukobrana, do tvrđava Forte Mare, Kanli kula i Španjola.

U proteklom periodu Čupić izdavaja kao najveće uspjehe kluba to što su više puta, posebno Jelena Tonašević i on, bili državni prvaci u triatlonu, duatlonu i akvatlonu, učestvoivali i na trkama na Tajlandu i Šri Lanci. Jelena je lani bila na Balkanskom prvenstvu, što je bilo prvi put da se neko iz Crne Gore takmiči.

Triatlon klub se u međuvremenu profilisao i kao sjajan organizator i promoter mnogih trka u zemlji.

Međutim, iako je 20-tak članova kluba posvećeno ovom sportu, jedino čime nisu zadovoljni jeste što nije došlo do omasovljenja kluba i što nisu ispjeli da osnuju školu podmlatka triatlona. To nikome nije pošlo za rukom u Crnoj Gori, pa ni u susjedstvu u Dubrovniku, kaže Čupić.

“Trebalo bi djecu zainteresovati kroz škole. Mada je potrebno obezbijediti i finansije. Treba angažovati trenera, što je za klub trošak do 6000 eura godišnje, a to je za nas puno. Djeca nisu ni navikla na triatlon kao sport. Uglavnom, treniraju vaterpolo, fudbal i košarku. Tako je i u susjedstvu. Nemamo ni atletski klub još. U suprotnom, mogli bi oni koji se bave plivanjem i atletikom kasnije da se preusmjere na ovaj sport, koji je spoj trčanja, bicikla i plivanja”.

Triatlon klub Herceg Novi je kroz svoj rad i razvoj triatlona u Crnoj Gori značajno doprinjeo osnivanju još 2 kluba, TK Podgorica i TK Kotor, i zajedno sa TK Tivat osnovali su i Triatlon Savez Crne Gore, u čijim upravljačkim tijelima ima svoje članove.

Pred našim tratloncima je još jedna organizacija i učešće u Novskoj skalinadi, 18. i 19. februara, u okviru 54. Praznika mimoze. Potom će učestvovati u martovskom polumaratonu u Mostaru, kao i u organizaciji brojnih trka poput Kotorske skalinade i Vertikal extreme-a.