Do svake kuće u Ratiševini stigla voda, vraćaju se mladi

Žitelji sela Ratiševina, udaljenom svega 3-4 km od Herceg Novog, imaće ove godine puno razloga da obilježe 22. mart Svjetski dan voda. Konačno je i gornje selo, koje je godinama trpjelo zbog presahlih izvora, dobilo vodu iz gradskog vodovoda.

Velika je to radost za 150 stalnih stanovnika, od kojih 25 đaka i 50 domaćinstava. Ratiševina ima još toliko vikendica, pa ljeti postaje veoma živo. Dolaze turisti da uživaju u prirodi, domaćoj hrani, pogledu na zaliv, daleko od gužve u priobalju.

Selo nikada nije raseljeno, ističe predsjednica Mjesne zajednice Ratiševina-Sušćepan-Trebesin, Zorica Mijajlović. Podsjeća da je još u vrijeme istraživanja poznatog bokeljskog etnografa, istoričara i geografa, popa Sava Nakićenovića (1882-1926), Ratiševina imala 38 kuća i 192 stanovnika. Eto, voda tek stigla u ovom vijeku.

“Trebalo je uložiti samo 30 hiljada eura da bismo u 21. vijeku imali dostojan život. Pomogli su nam Opština, “Vodovod i kanalizacija”, Ministarstvo poljoprivrede. Inicirali smo gradnju rezervoara, pumpe, mreže još 2017. godine”, priča Novskom portalu, Zorica Mijajlović.

Iz Ratiševine su otišli mnogi mještani u grad i dalje u svijet za boljim životom. Danas, kaže Mijajlović, ima dosta mladih bračnih parova sa djecom. Voda koju sada ima i gornje selo, biće, vjeruje, dodatni motiv da se u Ratiševini zadrže novi stanovnici. Ili oni koji su davno otišli da se možda vrate na đedovinu.

“Najviše posla na dovođenju vode napravljeno je lani, rezervoar od 15 kubika sa stalnim dotokom vode, pumpna stanica, mreža od 1200 metara cijevi, u tri-četiri kraka. Visinske razlike su velike od nulte tačke rezervoara do krajnje tačke razlika je 77 metara. Rezerevoar je na 207 m visine, a posljednja kuća je na preko 270 m.”

U Mjesnoj zajednici planiraju uskoro i proširenje puta do skretanja za Sušćepan, ta da se napravi i rasvjeta. Onda bi Ratiševina bila lijepo povezana sa gradom.

“Ovaj dio zaleđa je idealan za seoski turizam i veoma je privlačan za rekreativce. Postoji predivna pješačka staza od Stanišića dubrave i Tople 3, od starog kamenog mosta. Vodi do Sušćepana i crkve Svetog Stefana, Ratiševine i crkve Svetog Kozme i Damjana, pa ka Mokrinama i crkve Svetog Ilije. Staza je duga 5.5 km, okošena je i markirana”.

Danas se Ratiševina može pohvaliti da ima osnovno za lijep život. Voda je stigla posljednja. Ali stalno snabdijevanje otvara mnogo mogućnosti da stanovnici razvijaju poljoprivredu, posebno pčelarstvo, voćarstvo, maslinarstvo, ali i turizam.

Ostaje da i druga sela u hercegnovskoj opštini dobiju svoju šansu i utole žeđ: Šćepoševići, Prijevor, Kameno, Vrbanj, Kruševice. Iz novskog “Vodovoda” najavljuju da će učiniti sve što mogu da dobiju vodu.