Dukić i Marković dobro startovali na Svjetskom prvenstvu u Meksiku

Foto: Sa ranijih takmičenja

Crnogorski jedriličari, Milivoj Dukić i Ilija Marković, pod komandom selektora Ilka Klakora otvorili su Svjetsko prvenstvo u olimpijskoj klasi ILCA 7 u Riviera Nayarit, u Meksiku, sa solidnim plasmanomn poslije dvije kvalifikacione regate.

– Prvog dana odjedrene su dvije regate i Milivoj Dukić završio je na 10. i 21. mjestu. Trenutno se nalazi na 26 mjestu. Drugi naš takmičar Ilija Marković završio je regate na 34. i 43. Mjestu i za sada je na 78. poziciji. Ukupan broj takmičara koji mogu da učestvuju na regati je 126 iz 46 zemalja svijeta. Ulazak u zlatnu grupu mogu obezbijediti 63 takmičara- kaže za Novski portal, Ilko Klakor.

Kako dodaje, veoma je naporno takmičenje. Snaga vjetra prvog dana je bila 15 do 17 čvorova, sa kurentom od preko 20 metara u minuti.

– Ovo je tek početak i ima “puno bodova u igri”. Preostalo je još deset regata – ističe Klakor.

Zapravo ostala su još dva kvalifikaciona dana, još četiri regate, koje su na programu 25. i 26. maja, a nakon toga će biti poznato koji jedriličari nastvavljaju Svjetsko prvenstvo u finalu, a koji će takmičenje nastaviti u srebrnoj grupi.

Novljanin, Milivoj Dukić je tri puta bio učesnik Olimpijskih igara, a mladi i talentovani Tivćanin, Ilija Marković je tokom godine, stigao do zlatne medalje za jedričare do 21 godine na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, a na Evropskom prvenstvu, u istoj konkurenciji zauzeo 10. mjesto.

Dobar vjetar, momci!