Dva praznika za hrišćane, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Leopolda Mandića

Svetim liturgijаmа i litijama u pravoslavnim i misama u katoličkim crkvama vjernici i sveštenstvo proslavljaju danas 12. maj, praznik dva sveca, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Leopolda Mandića.

Još za života Sveti Vasilije je smatran svecem, a manastir Ostrog se smatra jednim od najvećih pravoslavnih svetilišta u Evropi. Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodio se u selu Mrkonjiću, u Popovom Polju 28. decembra 1610. godine, od pobožnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju je dobio ime Stojan. Prvu knjigu učio je u manastiru Zavali, a u manastiru Tvrdoš se zamonašio dobivši ime Vasilije. Poslije boravka u Svetoj Gori, u Pećkoj patrijaršiji je rukopoložen u čin episkopa. Kao episkop je najprije boravio u Tvrdošu, a kasnije prelazi u Ostrog. Neumoran u podvizima molitve, posta, fizičkog truda i mnogobrojnih briga za dobro svoje pastve, Sveti Vasilije se upokojio 29. aprila 1671. godine.

Leopold Mandić je rođen 12. maja 1886. godine u Herceg Novom kao Bogdan Mandić i 15-to je, pretposljednje, dijete Petra i Dragice.

Svete mošti se od 1942. godine nalaze u njemu posvećenom hramu u Padovi. Sveti Leopold Mandić bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana. Kanonizovan je i proglašen svecem 1983. godine, a dio desne ruke kao relikvija sveca je u crkvi Svetog Leopolda u Starom gradu u Herceg-Novom. Nakon završenog studija zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji gdje je preko 40 godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu.