Edukacijom do socijalizacije i integracije: Mališani iz Dječjeg doma “Mladost” iz Bijele gosti Politehnike

Foto: NVO Politehnika

Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“ uspješno je završio projekat “Edukacijom do socijalizacije i integracije” namijenjenog djeci bez roditeljskog staranja. Ovaj projekt je realizovan kroz seriju radionica iz elektronike, robotike i modernih tehnologija, a rezultati su bili izvanredni.

Projekat dijelom realizovan kroz radionice za pripadnike ciljne grupe u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj, a završnica projekta je realizovana u Podgorici, gdje su djeca iz doma “Mladost” iz Bijele bili gosti Politehnike. U toku četiri dana su, zajedno sa vršnjacima, učestvovali na radionicama iz elektronike, robotike i modernih tehnologija.

Projekat je trajao osam mjeseci i djeca su aktivno učestvovala u radionicama. Cilj projekta bio je pružiti djeci bez roditeljske podrške priliku da razviju svoje vještine, unaprijede znanje iz STEM područja i bolje se socijalizuju kroz timski rad.

Tokom projekta, djeca su imala priliku da se upuste u različite izazove iz elektronike, robotike i modernih tehnologija. Naučili su osnove elektronike, programiranja, izradu jednostavnih robota i mnoge druge korisne vještine. Takođe, kroz timski rad, razvijali su komunikacijske i saradničke vještine, stvarajući prijateljstva koja će ostati trajna.

“Iznad svega, želimo istaći da je projekat postigao svoj osnovni cilj – djeca su stekla samopouzdanje, vještine i znanje koja će im pomoći u daljem školovanju i budućem životu. Pohvale idu našem timu mentora i svim volonterima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta”, poručili su iz Crnogorskog saveza za tehničku kulturu „Politehnika“, prenosi portal Analitika.

U budućnosti planiraju organizovanje sličnih projekata i nadaju se da će nastaviti da podržavaju djecu bez roditeljskog staranja u njihovom razvoju i integraciji u društvo.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i u partnerstvu sa NVO Montenegrobotics.