Ekološko društvo Boke kotorske poziva na odgovornost zbog kolektora, kanalizacije i PPOV-a

Situacija sa dugim periodom teških, neprijatnih mirisa (smradom) iz kolektora kanalizacije i PPOV-a iz Meljinama, izbacivanje koncentrisanih velikih količina kanalizacije u more i priobalje, te zagađenje mora i morskog dna zbog istaložavanja, i loš imidž Herceg Novog, kao turističke sredine, bila je mnogo gora ovog ljeta nego ranijih, tvrde iz NVO Ekološko društvo Boke kotorske. Zato su od predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi zatražili da u dnevni red prvog narednog zasjedanja Skupštine uvrsti temu o upravljanju kolektorom kanalizacije i Postrojenjem za tretman otpadne vode.

Kako saopštavaju, dostavili su Skupštini i odbornicima izvještaj o funkcionisanju sistema kanalizacije u periodu od 15. aprila do 15 juna, (a vrlo vjerovatno je da je takvo stanje trajalo i tokom jula) na osnovu proučavanja rada sistema kanalizacije.

“Po pouzdanim podacima elektronskog nadzora i računa za utrošenu električnu energiju, u ovom periodu nije radilo meljinsko Postrojenje za tretman otpadne vode, jer su bile potpuno isključene iz rada pumpne centralne pumpne stanice “Kružni tok” (gdje su 3 pumpna agregata u bloku). “Vodovod i kanalizacija” je uradio bajpas, pred samu ljetnju sezonu da bi svu kanalizaciju koja dospjeva na ovu PS, usmjerio na podmorski ispust u Meljinama. Navodno su pumpe bile u kvaru, ali je mala vjerovatnoća da su baš sve tri istovremeno bile u kvaru. Izgradnja bajpasa, za premošćavanje i preusmjeravanje toka kanalizacije u Meljinama, nažalost, govori o smišljenom postupku “Vodovod i kanalizacija” da se otpadne vode, umjesto na prečišćavanje na PPOV usmjeravaju na direktno ispuštanje u more, odnosno, umjesto da se ušlo u finasiranje popravke pumpi napravljena je ekološka katastrofa”, navode iz Ekološkog društva Boke kotorske.

Tvrde da su ispuštene u more koncetrisane količine od nekih 420.000 m3, otpadne vode, koja je bez tretmana došla u more, sa veoma vidljivim posljedicama, na površini vode, i u obliku gasova neprijatnih mirisa. Takođe, usljed prestanka dotoka otpadne vode na PPOV ubijene su bakterije razlagači, na čijem biološkom razlaganju se zasniva SBR tehnološki process u PPOV-u; uginuće bakterijske flore je pojačalo emisiju neprijatnih mirisa, objašnjavaju oni.

Nanijeta je, kako dodaju, nenadoknadiva ekološka šteta prirodnoj sredini i turističkoj privredi.

“Gašenjem pumpi i isključenjem PPOVa iz funkcije direktor VIK-a je uštedio za svoje preduzeće cijelih 42.000 €, u tom periodu, i to iz sasvim banalnog razloga, da bi umanjio troškove poslovanja, tj. formalno prikazao pozitivno poslovanje za prvih šest mjeseci, a direktor se dokazao kao uspješan menadžer”.

Iz ove NVO tvrde da “Vodovod i kanalizacija”, odnosno,  rukovodstvo, snosi svu odgovornost za upravljanje kolektorom kanalizacije i PPOV-om, kako za redovno održavanje, tako i za sve vrste popravki.

“Lokalna vlast je davala mnogo obećanja stanovnicima Meljina, ali se ništa po njih nije dobro završilo. Izrazito jaki neprijatni mirisi su u Meljinama, na Savini, duž rivjere. Dok nije radila glavna PS, tada su aktivirani nužni, havarni ispusti duž rivjere. To govori da je stanje sa kanalizacijom ljeta 2023 bilo gore nego do prije početka izgradnje kolektora, 2010. godine. Jednim potezom, Herceg Novi je vraćen 13 godina unazad ! Sada je stvar u rukama Skupštine opštine te hrabrosti predsjednika Otovića i odbornika da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednica ove NVO, Olivera Doklestić.

Na kraju iz NVO Ekološko društvo Boke kotorske saopštavaju da će obavijestiti ekološkog inspektora o ovom problemu, sa analizom stanja, ali i javnog tužioca i pitaju da li će odbornici vlasti u lokalnom parlamentu moći i dalje da prikrivaju činjenice i zamajavaju građane.