Ekstremne padavine u širem regionu Orjena i Boke kotorske

Od večeras se očekuju ekstremni meteorološki uslovi na području Crne Gore, pa iz Ministarstva unutrašnjih poslova upozoravaju na moguće nevrijeme. Direktorat za zaštitu i spasavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spasavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

Tokom noći, kao i od četvrtka do subote očekuju se nestabilne vremenske prilike, sa jakom kišom, obilnom količinom padavina praćenom jakim južnim vjetrom. Na sjeveru i duž obale će povremeno dolaziti do kratkotrajnih udaria olujnog karaktera.

Naročito sjutra će širi region Orjena, kao i Boke kotorske zahvatiti kratkotrajno obilna kiša. Zato je za očekivati velike probleme u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i na mjestima ozbiljnih građevinskih zahvata, gdje je narušena prirodna povezanost tla, upozoravaju iz MUP-a.

Slične vremenske neprilike imaće i planinsko zaleđe Jadrana prema Lovćenu-Cetinje, prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Кolašin-Danilovgrad-Nikšić.

Takođe, uslijediće topljenje snijega naročito u nižim predjelima, koji su trenutno pod sniježnim pokrivačem. Za vikend i u ponedjeljak očekuje se pad temperature, pa će kiša preći u snijeg u sjevernim i centralnim planinskim predjelima.

Obilna kiša i jak južni vjetar, potencijalno mogu usloviti smetnje u svakodnevnim, redovnim aktivnostima prvenstveno u oblasti drumskog, vazduhoplovnog i pomorskog saobraćaja, aktivnostima na moru uz obalu, smetnje kod energetskog sistema za prenos i distribuciju električne energije, koji će biti izloženi kombinovanom uticaju.