„Gluvi telefoni“ između roditelja đaka iz Igala, uprave škole i Ministarstva

Ni poslije jučerašnjeg popodnevnog sastanka u OŠ „Dašo Pavičić“ na Toploj predstavnika Ministarstva prosvjete, Opštine Herceg Novi, uprave škole i roditelja, nije postignut dogovor da djeca područnog odjeljenja iz Igala od jeseni idu u školu u Sutorinu. Svako je ostao pri svojim argumentima, roditelji koji odbijaju da to prihvate na jednoj, a ostali na drugoj strani. Ostalo je da roditelji pošalju dopis Ministarstvu prosvjete sa predlozima šta traže. Pa kada će se oni izjašnjavati, prije ili poslije izbora, sa ovom ili nekom drugom Vladom, nije poznato.

Na sastanku, na kom novinarima nije dozvoljeno prisustvo, čulo se, kako saznajemo, da boravak djece u prostorijama Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo odavno nije bezbjedan i uslovan, a posebno nakon posljednjih kiša i plavljenja. Zato je u nedostatku prostora u matičnoj školi na Toploj i u očekivanju da se izgardi decenijama obećavana nova škola u Igalu, najbolje rješenje za djecu renovirana škola u Sutorini. Do nje će biti obezbijeđen prevoz. Školu u Sutorini danas pohađa samo 17 đaka, a mogla bi u pet učionica da prihvati i oko 250 učenika prva četiri razreda iz Igala u dvije smjene, uvjeravaju iz uprave škole i Ministarstva. Za njih je neprihvatljivo da ulažu u renoviranje prostorija Dječijeg odjeljenja Instituta u Igalu, jer nisu njihovo vlasništvo.

Sa tim nisu saglasni roditelji koji tvrde da je uprkos uloženih 180 hiljada eura u renoviranje i  škola u Sutorini vlažna i prokišnjava. Pokazali su i fotogtrafije. Takođe, smatraju da je  prilaz  loš i nebezbjedan, da je daleko od Igala. Tvrde i da su njihova djeca diskriminisana, jer u matičnu školu uprava prima đake  iz Zelenike, sa Savine, Poda, Mojdeža, a oformljeno je i jedno odjeljenje za djecu iz Rusije i Ukrajine. Treba svi da dijele teret, pa neka u Sutorinu onda idu svi i djeca iz matične škole, kažu roditelji.

Podsjećamo da je Odbor direktora Instituta Igalo 2018. godine donio Odluku o ustupanju prostorija Dječijeg odjeljenja OŠ Dašo Pavičić. To je bila društveno odgovorna i humana odluka, ali resorno Ministarstvo, u svim postavama, od tada do danas, nije bilo voljno da uloži sredstva za renoviranje. Zato su često i sami roditelji pomagali da se prostorije urede.

Ipak, ne pristaju nikako da im djecu  šalju u Sutorinu,  da bi se tako opravdala uložena sredstva bivše uprave javnih radova u renoviranje stare škole. Smatraju da će Ministarstvo mnogo više koštati prevoz za djecu do Sutorine narednih nekoliko godina nego uređenje prostorija Dječijeg odjeljanja Instituta.

Ubijeđeni su da bi Odbor direktora Instituta Igalo mogao produžiti na pet godina Odluku o ustupanju Dječijeg odjeljenja. Ako bi Ministarstvo izdvojilo iz budžetske rezerve sredstva za njegovo renoviranje, Dječije odjeljenje  bilo bi uslovnije za pohađanje nastave od Sutorine.

Jer, kako sada stoje stvari, ko zna kada će biti izgrađena nova škola. Predložena lokacija-plac Instituta za novu školu ne može se izuzeti bez saglasnosti većinskih, ali i manjinskih akcionara. Sve da je lokacija konačno definisana, izrada, revizija projekta, gradnja, opremanje zgrade, potrajali bi još tri-četiri godine.