Gondola ili žičara do Žvinja?

“Ukrotiti” novske skale bar jednom pasarelom, tunelom, liftom, žičarom, od Škvera do Kanli kule, ili od autobuske stanice do Španjole, ili od mora do Dvorane Park, zamisli su kojima su se mnogo puta posljednjih godina bavili pojedinci iz vlasti, struke, ili investitori. Bezuspješno.

Vijest da je Uprava javnih radova raspisala tender za izradu Glavnog projekta i izgradnju panoramske gondole Igalo – Ilinica, vrijedne 12,06 miliona eura, ovih je dana opet zagolicala ovdašnju javnost.

Što je to gondola, kako njome do Svetog Ilije i Ilinice? Prema našim i stranim enciklopedijama riječ gondola odnosi se na čamac specifičnog oblika i načina pokretanja.

Nećemo se valjda čamcem pentrat’ ili kalavat’ sa Žvinja? Iako svojevrsnu žičaru, ili korpu za putnike, iz nepoznatih razloga nazivaju gondolom, karakterističnoj za Veneciju, lijepa je to i pomalo romantična vijest. Samo da se ne izjalovi kao sve dosadašnje o panoramskim liftovima i drugim transportnim sredstvima kako bi se izbjegle novske skalinade i usponi.

– Trasa žičare mora biti bezbjedna, da panorama u svakom pogledu impresionira posjetioca i da opravda predloženo rješenje i kompletnu investiciju – navodi se u dokumentaciji.

Horizontalna razdaljina trase je oko 970m, a visinska razlika 400m. Кabina “gondola” je za osam putnika, a predviđeni kapacitet je između 70 i 80 putnika na sat. Maksimalna brzina kretanja užeta je 5m/s.

Početna stanica nalazi se u blizini Кaraule, dok će krajnja biti kod crkve na Ilinici. To su samo neki traženi uslovi, a zainteresovani ponude mogu dostavljati do 15. marta.