Gradska muzika Herceg Novi i mažoretke na festivalu u Jedrenu

Na Deseti festival duvačkih orkestara u turskom gradu Jedrene od 13. do 15. maja putuje 38 članova Gradske muzike Herceg Novi i možoretke. Na festivalu se očekuje 14 orkestara iz sedam zemalja.

Gradska muzika je već 2019. godina bila na ovom festivalu, a za ovogodišnji su pripremili svojevrstan performans, kaže za naš portal kapelnica Gradske muzike, Valentina Kulinović.

– Festival traje tri dana, svakog dana imamo po dva nastupa, neki podrazumijevaju defile, a imamo i centralni nastup gdje se svaki orkestar predstavlja pojedinačno. Mi smo spremili pored orkestarskih, kompozicije sa vokalnim solistom i ples – ističe Kulinović.

Na repertoaru vokalnih numera izabrali su numere koje su jednako zastupljene i na našem i na turskom jeziku, a biće interpretirane kombinovano.

– Postoji grupa pjesama koje pripadaju svima, pa će naše interpretacije sadržati strofe na našen u turskom jeziku koje će izvoditi vokalna solistkinja Sara Janjić – ističe Kulinović.

U centralnom gradskom parku u kojem se organizuje festival uvijek bude postavljena i velika tava koja je u Ginisovoj knjizi rekorda, u kojoj najbolji kuvari iz Turske pripremaju džigericu. Zato oni ovaj festival i zovu najradosniji i najukusniji festival.