Grlić Radman: Crna Gora priznala agresiju, može se očekivati povratak broda Jadran

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da je Crna Gora priznala da su pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz Crne Gore učestvovali u agresiji na dubrovačkom ratištu, što je znak da se može očekivati povratak školskog broda “Jadran” u Hrvatsku.

“Mi smo dobili notu u kojoj stoji da su na dubrovačkom ratištu sudjelovali pripadnici Jugoslavenske narodne armije iz Crne Gore, koji su sudjelovali u tim operacijama. Prema tome, znači oni priznaju da su vršili agresiju i priznaju da su otuđili tu imovinu”, rekao je Grlić Radman na otvoranju izložbe “Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933-2023.“

On je rekao da je to dobar znak da se može očekivati onda i povratak “Jadrana“ u Hrvatsku, prenosi Hina.

Radman tvrdi da je nota o tome u hrvatski MVEP stigla u četvrtak ujutro.

Njome se, kako prenose hrvatski mediji, Hrvatska obavještava da je u Crnoj Gori pronađena oprema otuđena u vrijeme učestvovanja crnogorskih vojnika JNA na dubrovačkom ratištu uz podršku tadašnjih crnogorskih vlada.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović objavio je u utorak da je prilikom popisa imovine crnogorskih aerodroma pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena iz vazdušne luke Ćilipi u napadu JNA na Dubrovnik 1991-1992. i najavio da će Hrvatska o tome uskoro biti obaviještena.

Grlić Radman je podsjetio da je jedrenjak “Jadran“ izgrađen 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. ali ga Crnogorci do danas nijesu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Grlić Radman je poručio da Hrvatska nikada neće odustati od imovine koja je njena.

“Hrvatski školski brod bio je upisan u matičnu luku Split i on je stalno bio tu. Da nije išao na remont nitko ne bi pitao gdje je “Jadran“. Pa, naravno – tamo gdje pripada, a to je Split”, rekao je Grlić Radman.

Izvor: Mina