I to je moguće: Turistička sezona od deset mjeseci

Dok traje velika nepoznanica kakva će biti ovogodišnja turistička ljetina, a većina hercegnovskih hotelijera nije ni počela pripreme, a kamoli otvorila svoja zdanja, Hotel „Park“ u Bijeloj vrvi od gostiju.

Već deset dana u ovom hotelu, koji ima 250 soba i koji posluje u okviru kompanije Carine, na odmoru su Njemci, Francuzi i Englezi. Popunjenost je, prema riječima vlasnika, Čeda Popovića, 75%.

– To je starija klijentela u predsezoni, a dolaziće i u postezoni od oktobra do 10. decembra, pa onda opet iduće godine od 1. februara. Prema dosadašnjim ugovorima sa partnerima trebalo bi da ove godine radimo punih deset mjeseci. Od 1. aprila otvaramo hotel „Delfin”, gdje će biti Francuzi i „Kumbor“, gdje će odmarati Njemci – ističe za Novski portal, Popović.

Kako uspijevaju u ovoj kompaniji da u ekonomski, politički i geopolitički torbulentnom vremenu obezbijede goste iz inostranstva i rade skoro čitave godine?

Popović kaže da kada je njegova porodična kompanija prije par godina počela da gradi hotele i bavi se turizmom u Herceg Novom, nije bila dobro prihvaćena. Ovdašnji svijet je bio sumnjičav i nije pokazivao dobrodošlicu.

– Učim svoje sinove ono što želim svima da poručim: radom ćete svakoga pobijediti. Pravili smo jedan hotel za drugim, dolazili su gosti, prepoznali kvalitet i to je ključ uspjeha. Ako dajete kvalitetnu uslugu, ako ste korektni i ne prepuštate ništa slučaju, bićete nagrađeni. Ova posjeta danas u “Parku” i najavljena za naredni period to potvrđuju – kaže Popović.

U aprilu i maju sva tri hotela, dva u Bijeloj i jedan u Kumboru, sa 715 soba i 2000 kreveta, biće 100% popunjeni. Potpisani su i ugovori za glavnu sezonu.

Rat u Ukrajini će se odraziti na čitav crnogorski turizam, zato se i u “Carinama” okreću domaćem okruženju.

– Računamo da ćemo nadomjestiti gubitak sa ukrajinskog tržišta. Lani smo imali i goste iz Kazahstana. Vidjećemo što će biti ove. Gostima omogućavamo svakodnevne izlete kako bi upoznali cijelu Crnu Goru. Bitno je u ovakvim vremenima da što normalnije poslujete – ističe Popović i dodaje da su postigli ono čemu su težili.

– Najviše radnika zapošljavamo iz Herceg Novog. Zaposlili smo preko 150 Novljana. Svi primaju platu, a stalno zaposleni i onda kada hoteli ne rade. Naravno, u ovim uslovima, u periodu pred i postesezone ne možete ugovoriti visoke cijene, ali one se mogu formirati tako da imate nešto zarade i da pokrijete sve troškove – priča Popović.

U Kumboru pored novog hotela “Carine” grade depedans sa 60 soba. Planovi su za gradnju hotela u Đenovićima i Baošićima, moguće već za godinu.