Ivan Marinović: Boka, Herceg Novi, Luštica, univerzum za kinematografiju

Foto Maja Medić

Nakon što su u Portonovom snimljene prve scene filma „Živi i zdravi“, crnogorski reditelj i scenarista, Novljanin, Ivan Marinović kazao je da se njegova živopisna komedija bavi svadbom, generacijom milenijalca i njihovim odlukama i dilemama o stupanju u brak i formiranju porodice.

„Uvijek kroz rad prikupljam anegdote, likove uz koje sam odrastao, a volim i da obradim prostor u kojem živim, a to su konkretno Boka, Herceg Novi, Luštica. Mislim da je to zanimljiv univerzum za kinematografiju, kojeg se držim“, naveo je Marinović.

Gotovo cijeli film se snima na području Herceg Novog, a sami početak je u Portonovom.

„Jako smo sretni što smo dobili podršku Portonovog. Vjerujem da će film biti vrlo afirmativan za grad i za Crnu Goru. Riječ je o komediji, o filmu koji će biti lijep, estetski… Projekat je vrlo ambiciozan, kolektivno su velika očekivanja. Imamo sve preduslove da film bude gledan, a meni je cilj da snimim duhovitu i dirljivu priču koja će dugo da traje, i kojoj će se publika vraćati više puta“, ističe Marinović.

Glavni likovi Tihana Lazović i Goran Slavić

Dragana je glavni ženski lik koji tumači Tihana Lazović. Ova hrvatska glumica je izuzetno zadovoljna filmskom ekipom i navodi da je jako uzbuđena što je ptvi put u Portonovom i što će tokom snimanja imati mogućnost da bolje upozna Crnu Goru, budući da je crnogorskog porijekla.

Opisujući lik Dragane, mlade žene u kasnim dvadesetim godinama, Tihana otkriva:

„Kao sve mlade žene koje dođu u te godine Dragana osjeća pritisak patrijarhalnog društva i familije da se ona sada mora ostvariti kao supruga i majka. U vezi sa tim, Dragana ima pitanja na koja nije dobila odgovor ni od društva, niti od porodice. Ona je u nekoj borbi između onoga šta želi i osjeća, i onoga šta društvo od nje očekuje“.

Priča počinje kada Dragana, buntovna mlada odluči da ne želi da se uda, dva dana pred vjenčanje. Mladoženju Moma igra novski glumac Goran Slavić. Tu su i brojni drugi poznati glumci, pa kuma igra Goran Bogdan, mladoženjine roditelje igraju Snježana Sinovčić Šiškov iz Splita i Momčilo Pićurić iz Podgorice. Sa mladine strane su tu njeni roditelji, srpska glumica Mirjana Joković i novski glumac Dejan Đonović, dok njenu kumu igra Dragana Dabović, takođe iz Herceg Novog.

Široka podrška filmu „Živi i zdravi“

Jedan od pokrovitelja filma je Portonovi, pa menadžerka za marketing i komunikacije Adrijana Husić ističe da je za Portonovi, ali i za Crnu Goru, interesantno pozicionirati se na mapi destinacija koje su prepoznate kao zanimljive lokacije za snimanje filmova.

„Nama je veliko zadovoljstvo što se film Ivana Marinovića „Živi i zdravi“ snima u Portonovom, i što će i Portonovi, ali i lokacije širom Herceg Novog biti dio ove priče. Vjerujemo da je ovo jedan od načina kako možemo da dodatno promovišemo Crnu Goru i sve ono što kao destinacija nudimo“ kaže Husić.

Većinski crnogorski film koji producira Adriatic Western, „Živi i zdravi“ su ko-produkcija sa još pet zemalja. Partneri su Sense Produkcija iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjeverene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Ovo je „pravi jugoslovenski film“, a podržali su ga i panevropski fondovi – Kreativna Evropa (Media) i EU komisija (Eurimaž), navodi glavna producentkinja filma Marija Stojanović, zahvalna i Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji i Portonovom na podršci.

„Projekat razvijamo već pet godina. Mislim da smo obavili sve neophodne pripreme i da su se stekli uslovi za šestonedjeljno snimanje koje nam predstoji na potezu Herceg Novi – Igalo, početak u Portonovom, a kasnije se selimo na Lušticu gdje će se ta fantastična svadba odviti“, kaže Stojanović i vjeruje da će napraviti zajedno dobar film.

Film „Živi i zdravi“ su već osvojili dvije nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.
Podržali su ga i Filmski centri Crne Gore,Srbije i Slovenije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Sjeverne Makedonije i See Cinema Network.

Izvor: Media biro