Izložba raritetne kolekcije ikona škole Dimitrijević-Rafailović

Ikona restaurirana
Foto: JU Gradski muzej

Početak jesenje kulturne scene u Herceg Novom obilježiće u ponedjeljak izložba “Dvadeset ikona ikonografske zbirke” u Galeriji Josip Bepo Benković.

One predstavljaju zaštićeno pokretno kulturno dobro od nacionalnog značaja i od 1962. godine su vlasništvo Muzeja Mirko Komnenović i Galerije Josip Bebo Benković. 

U postavci su restaurirana djela koja u potpunosti otkrivaju ljepotu i duhovnost ove umjetnosti. Ikone su očišćene, restaurirane i konzervirane zahvaljujući projektu koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici, kroz Ambasadorski Fond za očuvanje kulturne baštine Stejt Dipartmenta.

Djela su prikupljana putem otkupa od fizičkih lica u periodu od 1951. do 1959. godine. Primjeri su tri ikonopisne radionice, rađene u postvizantijskom maniru, među kojima se kako brojčano – tako i stilski ističu radovi ikonopisne škole Dimitrijević- Rafailović.

To su samo neki od podataka koji su ovu zbirku kandidovali za dodjelu sredstava iz američkog Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturne baštine (44. 463,94$), saopštili su iz ove javne ustanove.

Posebno mjesto u zbirci zauzima ikona Apostola Tome. Karakteriše je antička ljepota predstavljenih figura, koje kao da su otrgnute iz nekog finog rukopisa/manuskskripta. Kao takva važi za remek-djelo našeg ikonopisa izuzetnih umjetničkih i istorijskih vrijednosti, zbog čega je stavljena  pod zaštitu kao posebno kulturno dobro.

U zvaničnom dijelu ceremonije govoriće direktorica Muzeja Gordana Krunić, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke. U toku večeri biće prikazan i kratak film o procesu restauracije i konzervacije ikona.

Zvanično otvaranje izložbe, do sada najznačajnijeg projekta ove kulturne ustanove, zatvorenog je tipa i najavljeno je za sjutra 25. septembra. Poslije tog datuma će izložbu moći da pogledaju svi zaintersovani.