Kada plete torbe Ana to radi iz ljubavi

Slike naše svakodnevice su ljudi sa mobilnim telefonom u ruci, tipkanje za kompjuterom, brz način života, automatizovana proizvodnja. Malo je onih koji se bave ručnim radom i rijetkost je vidjeti žene koje i dalje pletu, heklaju, vezu…

One koje su nekada plele kažu da se to više ne isplati, da se sve može kupiti po mnogo povoljnijim cijenama. Osim toga i trendovi se brzo mijenjaju.

Ipak, Ana Pavlovć iz Zelenike, baš u tome nalazi inspiraciju, jer je, kako nam priča, baš lijep osjećaj kada nešto sam napraviš. Ona danas najviše plete ženske torbe, koje su jedinstvene i veoma kvalitetno urađene.

– Korona je uticala da počnem da pletem, jer nismo mogli izlaziti, pa sam se prisjetila kako se plete. Baba me naučila da pletem još dok sam bila mala, to mi je uvijek bilo zanimljivo – kaže Ana.

Prvo je počela za svoju djecu da plete ćebence, kape, šalove, a onda je dobila ideju da pokuša sa torbama.

– Torbe, uglavnom, pletem od pamučnog kanapa koji nabavljam u Podgorici. Izlažem na bazarima, kao što je nedavno bila Fešta od naranče. Nisam zaposlena, kući sam sa djecom, ovo mi je zgodno kad imam vremena da pletem i nešto stvorim. Našla sam sebi lijep hobi koji me ispunjava, a nešto se i zaradi – ističe Ana.

Mada, Ana priznaje da svoj trud ne zna baš da naplati.

– Kada me neko pita za cijenu, ja bukvalno naplatim materijal i minimalno moj trud. Sada već imam rutinu i brzo ispletem torbu, ali od ovoga se ne može živjeti, ovo je čista ljubav – iskreno priča naša sagovornica.

Ana Pavlović je završila Višu sportsku akademiju u Beogradu gdje je dvije godine radila kao dječija sportska instruktorka za tenis. Možda veza između reketa i igli za pletenje nije slučajna, jer za oboje je potrebno dobro oko i vješte ruke.

Anine modele možete pogledati na Instagram stranici Torbe_rucni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Torbe_rucni rad (@torbe_rucni)