Kako izgleda uplovljavanje u Boku sa komandnog mosta kruzera

„Viking Star“, „Island Princess“, „Arethusa“, MSC – samo su neka od imena plovećih kolosa i kompnija čija je redovna „stanica“ bila Boka kotorska, u periodu od marta do decembra, do početka pandemije korona virusa.

Svaki od njih podjednako zaustavlja dah dok „jezdi“ Bokom ka kotorskoj luci, naročito kad „presijeca“ tjesnac Verige, te uz asistenciju remorkera, manevriše dalje ka Kotoru.

Malo je onih koji ostaju ravnodušni na „otmene džinove“, kao što je malo i onih koji sebi mogu priuštiti krstarenje i uživati u svemu što kruzer nudi.

Većina zabilježi po koji kadar sa obale. No, kako izgleda biti na komandnom mostu dok jedan od ovakvih gorostasa uplovljava baš u Boku ?

Taj doživljaj možemo imati, makar virtuelno, zahvaljujući našoj sugrađanki, Jovanki Savović, koja zajedno sa bratom Lazarom, plovi na kruzerima više od deset godina.

Na snimku koji je proslijedila Novskom portalu, „plovimo“ Bokom na kruzeru „Holland America Koningsdam“, kompanije Holland America Line. Snimak je napravljen prilikom jednog od putovanja 2020. godine.

Što nudi „Holland America Koningsdam“?

Koningsdam je prvi, novi brod Holland America Line u posljednjih osam godina, navodi se na portalu Cruisecritic. „Koning“ na holandskom znači „kralj“. To je najveći, tehnološki najnapredniji i najluksuzniji brod Holland America Line-a ikada napravljen. Koningsdam najavljuje i novu klasu (Pinnacle) i novu eru za HAL.

Porinut je 2016. godine. Može da smjesti 2.650 putnika koje opslužuje 1.036 članova posade. Obilazi Aljasku, meksičku rivijeru, Kaliforniju, Monterej, Honolulu,Sijetl, La Paz, Tahiti, Havaje i druge destinacije. Isplovljava iz Vankuvera i San Dijega. Najniža cijena putovanja je od 95 dolara pa naviše. Do sada je imao 420 putovanja.

Na brodu se osjeća luksuz: debeli tepisi, kožne stolice, puno skupih umjetničkih djela koja krase zidove i javne prostore, skulpture pop zvijezda, muzičara i instrumenata.

Koningsdam je direktno usmjeren na „premium“ klijentelu: pronicljive, bogate koji mogu da plate za stvari u kojima uživaju u životu, kao što je dobra boca vina ili omiljeni viski. Kabine i javni prostori su kao vrhunski hotel, obavezan je dres code. Brod posjeduje: tavernu u francuskom stilu, Lido Deck na dva sprata sa staklenim krovom, gdje se prikazuju večernji filmovi; ogromno pozorište sa ogromnim surround ekranom; porodične i solo kabine, koje se uklapaju u brend HAL.