Klizište na Toploj biće sanirano do 10. juna, okončana regulacija potoka Nemila

Ovdašnjem stanovništvu i turistima nikako ne odgovaraju građevinski radovi uoči glavne sezone i čini se da se sanacija klizišta na Toploj otegla.

Ipak, taj posao koji je kotorska kompanija “Briv Construction” započela sa 15 dana zakašnenja, zbog uskršnjih praznika, završiće čak mjesec prije roka.

– Plan je da se svi radovi na konstrukciji i magistrali završe do 10. juna kako bi uslijedilo asfatiranje. Postavljena je konstrukcija od 100 šipova preko kojih sada ide naglavna konstrukciono – sanaciona greda. Izrada je u završnoj fazi. Sada ćemo raditi potporne zidove prema južnoj strani. Nakon toga ide popunjavanje, ravnanje i radovi na gornjem stroju magistralnog puta – objašnjva za Novski portal izvršni direktor “Briv Construction”, Vlado Mračević.

Kompanija je angažovala preko 30 radnika u dvije smjene i specijalizovanu tešku mehanizaciju i opremu od preko 100 tona za bušenje šipova, vodeći računa da što prije završi posao u interesu turističkog grada, dodaje osnivač i vlasnik “Briv Construction”, Vojislav Bujković.

– Sve smo uradili da ne ugrožavamo turističku sezonu. Zapravo završićemo 45 dana prije ugovorenog roka, jer smo krenuli 15 dana kasnije na zahtjev investitora zbog uskršnjih praznika. Zanimljivo je da smo zahvaljujući našoj opremi spriječili veliku štetu. Naime, prilikom bušenja šipova snimali smo rupe koje se betoniraju i otkrili smo specijalnom opremom sa kamerom, strujni kabl, a nijesmo ga oštetili. Bio je na 10 metara dubine. Kabl je tu položen prije nego što je izgrađena magistrala – ističe Bujković.

Klizište na Toploj zahvatilo je površinu od 750 kvadrata na kojem se izvode radovi. Investitor je Uprava za saobraćaj, koja u ovaj poduhvat ulaže 550 hiljada eura sa PDV-om.

Nemila više neće plaviti

Jučerašnjim asfaltiranjem okončana je regulacija potoka Nemila i taj posao je kotorska firma počela u februaru i završila u roku. Više neće dolaziti do izlivanja i plavljenja dijela Meljina.

– Na hidro-tehničkom kanalu, promjera 2×4 urađena je armirano betonska konstrukcija sa ulivnim građevinama i potpornim konstrukcijama na ulazu i izlazu potoka u dužini od 60 m. Sada je pet puta povećana protočnost i kanal će moći da primi svu bujičnu vodu iz Nemile. Čitav pojas gdje smo obavljali radove biće uređen – ističe Mračević.

Projekat sanacije koštao je oko 200 hiljada eura i investitor je Uprava javnih radova.

Ostaje da nadležni u herecgnovskoj opštini regulišu i zaustave izlivanje fekalnih voda u potok Nemila.

 

R.Đ.