Ko još jede tunu iz konzereve: Svaki ulazak u markete šok za kupce

Vlasnici trgovačkih lanaca više nemaju mjere.

„Pa, to je stvarno bezobrazluk“, sve češće se čuje u marketima, dok većina kupaca, ipak, nemoćno sliježe ramenima, ili pokušava naći negdje povoljniji artikal.

Na negodovanje potrošača, na što posebno ovog ljeta imaju razloga, jer se dešava „stampedo“ cijena u marketima, vlasnici četiri velika trgovačka lanca u Crnoj Gori se ne obaziru mnogo. Na mnogim artiklima u velikim hipermarketima više i nema cijena, jer je premalo prodavaca da ih stalno mijenjaju.

Sezona je uvijek bila prilika za dodatnu zaradu, pa su trgovci pod raznim izgovorima dizali ranije po dva puta cijene za 20 odsto. Međutim, ove godine više nema tog pravila, jer svakog dana su promjene, koje „pretrpe“ turisti za par dana odmora, ali ostaju nama da se s njima nosimo kako znamo i umijemo.

Možda će nešto poboljšati rezultati ispitivanja Agencije za zaštitu konkurencije četiri velika trgovisnka lanca nakon brojnih optužbi dijela javnosti, ali i ministra finansija da najveći, određivanjem visokih marži, utiču na neprimjeren skok cijena proizvoda. Ko zna hoće li zaista, ili je to samo „bacanje prašine u oči“.

Dotle svjedočimo raznim drastičnim poskupljenjima, pa ovdašnji svijet sve češće trguje u susjednim marketima poput LIDL-a u Hrvatskoj. Već znaju da su neki proizvodi zaista povoljniji, poput maslaca od 250 grama koji košta 2,49, a kod nas je od 200 grama skoro 6 eura.

Hrana je zaista za par mjeseci postala preskupa, pa je pitanje ko više sebi može priuštiti da kupi konzervu tune od 115 grama za 4.19, ali još dosta namirnica, voća, povrća, mesa….