Konkurs TOHN: Đustajte đardine da nam bude lje’ša arija i vidik

Nekada tradicionalna ekološka akcija kojom su nagrađivani najljepši novski đardini i terase biće ove godine obnovljena, od 5. do 20. maja. Za to se pobrinula Turistička organizacija Herceg Novi koja je raspisala konkurs za akciju “Boje i mirisi novskih đardina” skrenuvši pažnju i na autentičan bokeški jezik:

“Drage šjore i meštri, molimo vas da malo alavertite, da lijepo đustate vaše đardine, da nam bude lje’ša arija i vidik, ali i da spremno dočekamo ove naše furešte belece!

Gospodo, a bome ako sve ušestate lijepo i po regulama, očekuju vas vrijedni darovi.”

– Riječ je o svojevrsnom takmičenju koje okuplja sve ljubitelje prirode, cvijeća, zelenila, te iznad svega istinske ljubitelje Herceg Novog. Svi koji se prijave da budu dio kreiranja ljepše pejzažne slike grada, imaće priliku da se takmiče za neku od primamljivih nagrada, koje je su obezbijeđene u saradnji sa sponzorima – poručuju iz TO Herceg Novi.

Akcijom žele da motivišu građane Herceg Novog, da u hortikulturnom smislu urede svoje balkone, đardine, bašte i druge zelene površine, kako bi stvorili ljepši i kvalitetniji prostor za život za sve nas, ali i podigli kvalitet turističke ponude grada.

Nastoje takođe da podižu svijest građana o značaju očuvanja životne sredine.

Takmičenje u dvije kategorije

Akcija “Boje i mirisi novskih đardina” odvijaće se u dvije kategorije: Najljepši balkon / terasa i Najljepši đardin / bašta

Zainteresovani se mogu prijaviti na dva načina: elektronski, putem linka koji je dostupan na sajtu TO Herceg Novi, na facebook-u i instagram stranici.

Dovoljno je i pozvati broj telefona 031/350-820 (radnim danima 07-15h)

Pravo učešća imaju vlasnici balkona i đardina koji se nalaze na području opštine Herceg Novi.

Prijavu može podnijeti vlasnik ili drugo lice koje ima saglasnost vlasnika.

Nepotpune prijave, ili netačnim podacima, neće se uzeti u razmatranje.

Takođe, dopune prijava pristigle nakon 15. maja, neće biti razmatrane.

U periodu od 20. maja do 20. juna, stručna komisija će obići sve pristigle lokalitete po prijavama.

Kriterijumi

Dosta je kriterijuma koji se ocjenjuju. To su: raznovrsnost, raspored biljaka i skladan međusobni odnos, vizuelni izgled – opšti utisak i dopadljivost, kreativnost i originalnost – koncepcija rješenja, zastupljenost vrtno arhitektonskih elementa – zidovi, ograde, staze, sjenice, kamenjari isl, čistoća i kvalitet održavanja, njegovanost biljaka.

Svaki kriterijum se boduje ocjenom od 1 do 5.

Sve dodatne informacije vezane za konkurs mogu se dobiti svakog radnog dana od 7h do 15h na 031 350 820.