Kristina je u Njujorku ono što jeste, Novljanka

Kao djevojčurak, ali sa fakultetskom diplomom u ruci, sa puno mladalačkog zanosa i želje “da osvoji svijet”, Kristina Šehovac je napustila svoj Novi i domovinu prije deset godina.

Ostala je Novljanka, ali postala i Njuročanka. Sa svoje 33 godine se potpuno privikla na život u jednom od najvećih međunarodnioh centara finansija, politike, kulture, zabave, u gradu koji sa širim područjem ima preko 20 miliona stanovnika, najviše u SAD.

Srijećemo je na 8.Novskoj skalinadi. Bila je jedna od učesnca, jer tu, kako kaže, prepoznaje sve novsko što nosi u srcu, a organizator Luka Čupić joj je drug iz osnovne škole. Prijavila se za takmičenje još dok je bila u Americi, jer voli da trči. Njen osmjeh, vedrina, neposrednost dok razgovaramo očaravaju:

– Otišla sam nošena avanturističkim duhom. Putovala sam dosta po Evropi. Amerika me možda i nije toliko interesovala. Završila sam Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Beogradu, otišla malo u Njujork da vidim i šta tamo ljudi rade. Malo po malo, ostala za stalno.

Njujork je multikulturalan grad i način života je jedinstven. Njujorčani se ne prilagođavaju nikome, nego se svi koji dođu iz svijeta prilagođavaju njima. Na taj način se kreira njihov životni stil. Ali mogla sam od početka da budem Novljanka, da budem ponosna odakle dolazim, kao i da se bavim sportom i da mi daju priliku da radim – priča Kristina.

U Njujorku je upoznala divne ljude iz Amerike i Evrope i sve joj je to bilo zanimljivo, pa je odlučila da to bude njen drugi grad. A čime se bavi u tom globalnom centru biznisa, trgovine, turizma, umjetnosti, mode, medija?

– Bavim se somelijerstvom i treniram djecu tenis. Ujedno sam i atletičarka, trčim. Spremam se za Njujorški maraton. Radim dosta i jogu, meditiram – kratka je i jasna Kristina.

Dok meditira priznaje da joj najviše nedostaje šum mora i sunce u Novom, kao i ono naše “da ne radimo ništa”. Ali voli i Njujork, jer ima sva četiri godišnja doba:

– To je stvarno divno. Živjela sam godinama pored Central parka. Sada živim u Bruklinu i jedan blok od Prospect parka, koji je drugi po površini u Njujorku. Projektovao ga je isti arhitekta kao Central park i svi kažu da je ljepši i uređeniji od njega. Njujork je takav da naučite da uživate čak u brzini života. To ima svoje čari, pogotovo kada ste mlađi i sve vam je zanimljivo, hoćete što više toga da postignete. Ali zato ja dođem kući jednom godišnje, odmorim, napunim baterije, s majkom, rodbinom, prijateljima. Prisjetim se što znači opustiti se i onda opet odlazim u Njujork u nove izazove – kazuje Kristina.

Naši mladi su se rasuli po svijetu, uglavnom, ne misle još o povratku. Šarmantna i vedra sagovornica Novskog portala razmišlja da se jednog dana vrati da živi i radi u Crnoj Gori i Novom, ali kako?

– Čini mi se u jednom trenutku da bih se vratila, ali ne vjerujem u skorije vrijeme. Ako bih imala priliku da ovdje nešto radim bavila bih se mladima, djecom. To bi definitivno bilo vezano za sport, jer zaista na mlađima svijet ostaje. Stariji mogu i da se promjene na gore i bolje, ali djeca su ono u što moramo najviše da ulažemo, da brinemo i da utičemo da krenu pravim putem. Mogla bih da im prenosim svoje znanje i iskustvo. Pa, eto, vegetaciju i život u Novom su obojili dobrim dijelom pomorci, jer su oni putovali i vraćali se prenoseći mnogo toga iz svijeta. Treba uvijek da pamtimo odakle dolazimo i da budemo ponosni na to – poručuje Kristina Šehovac.

Biće još malo u Herceg Novom, a onda će, kao ptica, odletjeti i ostati možda i mjesec u Istanbulu, pa preko Atlantika, opet za Njujork.

Čekamo da nam iduće godine opet donese ljubav, radost, vedrinu i dobru energiju, a jednog dana možda i ostvari želju da ovdje radi s mladima.