Kultura temelj partnerstva Herceg Novog i Ambasade Francuske

Foto: Služba za informisanje OHN

Saradnja u oblasti kulture biće temelj partnerstva i povezivanja između Herceg Novog i Ambasade Francuske u Crnoj Gori, poručeno je nakon radne posjete francuskog ambasadora Kristijana Timonijea.

Kako je saopšteno, Timonije se sastao sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem i predstavnicima lokalnih ustanova kulture i festivala.

Ovo je druga zvanična posjeta ambasadora Timonijea Herceg Novom, nakon što je početkom aprila ove godine iskazano međusobno interesovanje za saradnju u oblasti kulture, organizacije festivala i omladinske politike.

Imajući u vidu da je Ambasada Francuske izrazila posebno interesovanje za literarne, muzičke i stripovske programe, danas su sa ambasadorom razgovarali i organizatori renomiranih novskih festivala: Međunarodnog sajma knjige „Trg od knjige“ direktorica Gradske biblioteke i čitaonice Jasna Maslan, „Guitar art summer fest-a“ Vitka Vujnović, a „Hercegnovskog strip festivala“ Jovan Subotić.

„Herceg Novi je grad kulture i mislim da Francuska ima svoje mjesto ovdje. Trudimo se da maksimalno pomognemo, jer imate dobre projekte. Imamo mnogo prilika da radimo zajedno, i to ne samo u turizmu, već i u kulturi, po kojoj je ovaj grad poznat. Želimo da budemo dio dinamičnog kulturnog života Herceg Novog i mislim da imamo zajedničku budućnost“, rekao je ambasador Timonije.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je da je dogovoreno da u planiranju naredne godine iz Opštine pošalju predloge za dobijanje podrške Ambasade za gostovanja brojnih umjetnika i stvaralaca iz Francuske na festivalima koje tradicionalno Herceg Novi organizuje.

Tema razgovora bili su i predstavljanje francuske kulture na Prazniku mimoze, te povezivanje Herceg Novog sa francuskim gradovima.

„Informisali smo Ambasadora da je Herceg Novi poslao aplikaciju za učlanjenje u evropske Napoleonove gradove. To je bio dogovor sa našeg prethodnog sastanka tako da očekujem da ćemo postati dio te asocijacije. Razgovarali smo i o uspostavljanju saradnje sa francuskim gradom koji dugi niz decenija ima tradiciju organizacije praznika u znaku mimoze“ – istakao je Katić.

Upućen je poziv predstavnicima Ambasade Francuske da prisustvuju programima „Trga od knjige“ u julu, „Guitar art summer fest-a“ i „Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film festivala“ u avgustu, kao i „Hercegnovskog strip festivala“ u septembru.