Lučić: Počinje novo investiciono vrijeme za Herceg Novi

Uprava javnih radova raspisala je 22 tendera za infrastrukturne projekte u Herceg Novom, u ukupnoj vrijednosti oko 27 miliona eura. Najveći je izgradnja vodovoda na Luštici, što je ulaganje od oko 10 miliona, zatim put na Luštici, takođe vrijedan 10 miliona. Tu su, pored ostalih, pristupni put za Autobusku stanicu za koju će uskoro biti raspisan tender i kolektor u Meljinama. Još 20 tendera treba da bude raspisano, potvrdio je za Novski portal, direktor Uprave javnih radova, Boro Lučić.

U ovoj godini su planirana 42 tendera čija je vrijednost oko 60 miliona eura. To su jednogodišnji i dvogodišnji projekti.

– Trenutno imamo raspisan tender za zaobilaznicu oko Herceg Novog, za koju su projektovanje i gradnja obezbijeđeni budžetom. Vrijednost projekta je oko 20 miliona. U naredne dvije – tri godine investicije u našem gradu dostići će 85 miliona eura. Sa ovim počinje novo vrijeme za Herceg Novi, vrijeme gradnje i vraćanje Novoga na mjesto koje mu je nekada pripadalo i koje je zaslužio – najavljuje Lučić.

Većina projekata je bila gotova ili skoro gotova, ali su, ipak, bili na čekanju.

– Protekle četiri godine smo više projektovali, a manje gradili jer nismo imali pomoć države, sada se pokazalo da nije uzalud bačeno vrijeme i došlo je vrijeme da se gradi – vjeruje Lučić.

Zaobilaznica omogućava razvoj prema višim zonama

Lokalna zaobilaznica za koju je raspisan tender biće predviđena za teški saobraćaj, a uz saobraćajnicu će ići trotoar, rasvjeta i biciklistička staza.

– Ovo je poslije pedeset godina prvi put da se u Novom planira izgranja puta. Zaobilaznica nije samo da se preusmjeri saobraćaj. Ići će iznad naseljenog dijela opštine, time će biti omogućen razvoj grada prema višim zonama – objašnjava Lučić.

Zaobilaznica bi izlazila u Zeleniku, na kraju marine, a odatle bi konačno bila uspostavljena veza sa Lušticom. Još u staroj Jugoslaviji planirana je gradnja podvodnog tunela do tog poluostrva.

– Ova zaobilaznica je samo prva faza, a početkom aprila dolaze predstavnici holandske kompanije koja je najveća na svijetu koja se bavi izgradnjom podvodnih tunela, da ispitaju situaciju na terenu, da se vidi koliko je to i realno – priča Lučić.

Za bazen u Igalu 4,5 miliona eura, lokacija za školu Šištet

Za rekonstrukciju bazena Instituta Igalo, koji je potpuno urušen, kapitalnim budžetom je planirano 4,5 miliona.

U narednih deset dana Uprava za javne radove raspisaće tender za projektovanje, a nakon toga i za rekonstrukciju.

Komisija koju je Vlada imenovala odredila je i lokaciju za školu na Šištetu koja je velika i u šumi, a u vlasništvu je Instituta Igalo.

– Vlada i Institut će se dogovoriti oko preuzimanja lokacije, kupovinom ili neki drugi model. Sredstva za gradnju škole već postoje, pet miliona je opredijeljeno za taj posao. Ovo je prvi put da se ozbiljno pristupilo rješavanju dugogodišnjeg problema, nedostatka škole u Igalu. Do kraja godine možemo početi sa gradnjom – najavljuje Lučić.