Mala fešta od naranče: Sve iz domaćih kužina i ruku, kao i za Bolnicu Meljine

Centralni dio Njegoševe ulice i malu terasu Gradske kafane, uz uobičajenu gužvu subotom na „pazarni dan“, oživila je „Mala fešta od naranče“. NVU Ruke organizuje dva programa u sklopu stađunske, prve od 4 fešte – izložbu rukotvorina i donatorski slatki sto.

Novljanima i gostima predstavilo se 20-tak izlagača rukotvorina iz čitave Crne Gore – Podgorice, Kotora, Tivta…Neki su stalni, neki novi….

Na donatrskoj slatkoj trpezi je „izložba“ torti od naranči domaćih ugostitelja, NVO i pojedinaca.

Jedna od stalnih učesnica novskih fešti, Mira Sudžum, ne propušta ni jutrošnji bazar. Na njenom stolu su ručno rađene torbice – pletene, vezene, od pamučnih traka, konca, vune.

„Rukotvorine su pretežno u narandžastoj boji, u skladu sa imenom fešte. Osim torbica, tu su i bookmarker-i za knjige, medenjaci, kao i lutka, Miss Orange. Zainteresovanih ima. Za izradu neke torbice, u zavisnosti od veličine i materijala, potreban je dan, dva ili duže“, priča za Novski portal Mira.

Osim izlaganja na feštama, ona torbe radi i po narudžbi.

Među izlagačima rukotvorina je i Biljana Antonić Mrkovčević sa Luštice koja pravi maštovite privjeske za ključeve. Uz to, slobodno vrijeme koristi za dekorisanje hladnog porcelana i izradu cvijeća:

„Treba pametno izgubiti vrijeme. Imamo previše vremena koje gubimo na internetu i društvenim mrežama, zato mi ovo služi kao terapija. Uživam. Jer, recimo, za izradu ovih manjih privjesaka neophodna je ura vremena“, priča nam autorka.

Većina izlagača proizvode predstaljaju isključivo na tematskim feštama poput ove. U finansijskom smislu nema velike zarade, iako se isplati biti dio ovakvih manifestacija kazuje nam ova vrijedna stanovnica Luštice:

„Upoznajem nove ljude, družimo se, a pritom „spašavam“ mozak“, zaključuje Antonić Mrkovčević.

Jedna od organizatorki, direktorka NVU Ruke, Maja Erenji Hare-Brown, ističe da su se odlučili da sedmi put okupe izlagače iako fešta, zbog Dana žalosti, protiče u skromnijem izdanju, bez zabavnog programa i muzike:

„Koncept je ostao isti, imamo izložbeni segment, sa oko dvadesetak izlagača rukotvorina i proizvoda kućne radinosti, kao i donatorsku trpezu. Ove godine zamolili smo ugostitelje, hotelijere i gastronome da doniraju torte i kolače čijom će prodajom biti nabavljen ultrazvuk za bolnicu Meljine“, kazuje ona.

Organizatori ne zaboravljaju nikada djecu, pa je i ovog jutra upriličena dječija radionica pravljenja hvatača snova, sa mladom Novljankom, umjetnicom Anom Bulatović:

„Ideja je da se nastavi priča o situaciji sa citrusima u Novom, koju smo počeli na prošloj jesenjoj fešti, kada smo „obmotali“dva stabla naranče na platou ispred bivšeg „Rudnika“. Čini nam se da im je prijalo. Sada pravimo „hvatače snova“ kako bi ih odbranili od bolesti“, kaže Maja Erenji Hare Brown.

Ljubitelji slatkih delicija, na donatorskom stolu, imaju „težak“ izbor. Više od dvadesetak izlagača pripremilo je torte sa ukusom i dekoracijama od naranče. Među izlagačima su NVO Fešta Baošići, Preduzetnički klub JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, Bakery cake shop Tažex – Zelenika, Turistička škola, Pekara Reš, Pizzeria – lounge bar Fenix, Organizacija žena Herceg Novi, Kolo srpskih sestara, Ugostiteljska škola JUSMŠ IGK, Pekare Tajna, Pekara Panini, Picerija Forte, Institut Igalo, Hotel Play, Konoba Krušo, Koncept store Ikhaya – Anex, NVO Bonaca – Zelenika, Kafe pizzeria Boka, Jokina kužina, Kantina 65, Kafe pizzeria Do do, NVO Ruža vjetrova – Bijela, Al Posto giusto, Jejina slatka kužina, Biljana Čolović, Galiot Đenovići, caffe bar Pitter’s pie, NVO Koraci i domaćin manifestacije Gradska kafana.

S obzirom da je danas u Herceg Novom dan žalosti, segment fešte Orange party najavljen za večeras u Vagonu u Zelenici je otkazan.

U okviru Male fešte od naranče na Škveru će sjutra od 11 do 13 h biti upriličen Nedjeljni brunch u Resto baru Jadran.