“Mala škola fotografije” ohrabrila stvaralaštvo mladih Herceg Novog

Foto: Služba za informisanje OHN

Djela polaznika radionice „Mala škola fotografije predstvljena su sinoć u Galeriji „Sue Ryder“ na Belavisti. Mlade Novljanke i Novljani su kroz fotografije predstavili znanje koje su stekli tokom trajanja radionice, iskazali talenat i publici pružili uvid u svoju sliku Herceg Novog.

Besplatnu radionicu čiji je cilj bio da ohrabri i afirmiše stvaralaštvo mladih organizovao je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi. Tokom višemjesečnog rada sa mentorkom Vanjom Berberović Šuberić, polaznici su imali priliku da nauče kako kroz objektiv uhvatiti trenutak i poslati poruku, da iskažu sebe i saznaju više o istoriji i teoriji fotografije.

Izložbu je otvorila sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić-Pištalo, koja je istakla da je ovaj projekat jedna u nizu aktivnosti Lokalnog akcionog plana za mlade.

Podsjetila je da je u toku sanacija, odnosno adaptacija Omladinskog centra, gdje će, kako vjeruje već možda početkom aprila biti organizovane nove aktivnosti.

„Mala škola fotografije“ možda će biti nastavljena već od septembra, poručila je sekretarka za kulturu i obrazovanje.

Mentorka radionice, diplomirana grafičarka i fotografkinja, Vanja Berberović Šuberić, istakla je da je ova izložba za sve polaznike još jedna prilika za učenje – da se suoče sa iskustvom izlaganja svog djela, da steknu razumijevanje za sebe same i tuđi rad, da njeguju individualnost i zapamte da nije bitan kvantitet, već kvalitet fotografija.

„Imam za polaznike još dva zadatka. Prvi je da zapamte ovaj momenat i samog sebe, da naprave jedan untrašnji autoportret, pa kada se vidimo za tri ili šest godina da se prisjete gdje su nekada bili i uporede dokle su došli. To ne mora uopšte biti fotografija, ali ja zaista vjerujem da će to biti jedan zanimljiv put.

Drugi zadatak je da zapamte ove ljude, jer iako je Opština kreirala radionicu, iza nje stoje ljudi. Tu su Ana Zambelić Pištalo i Ljilja Marinović, koja nam je otvorila svoja vrata. Da zapamte i da shvate da su im ti ljudi pružili šansu. Nekad samo jedna, bez obzira koliko mala škola fotografije ili šansa, može izmijeniti život. Neka to zapamte pa jednog dana, kada budu imali priliku, da i oni nekome pruže šansu“, poručila je Berberović-Šuberić.

Diplome polaznicima „Male škole fotografije“ uručila je Ljiljana Marinović iz Galerije „Sue Ryder“.

Na spisku mladih iz Herceg Novog koji su uspješno završili radionicu su: Miodrag Benderać, Daša Bajčetić, Sara Bajčetić, Lara Rajačić, Marija Raičević, Anastasija Radović, Katarina Jablan, Radovan Milović, Ema Perović, Dejan Đukić, Stefan Vuković, Damjana Đukić, Tea Tubić, Jelisava Garović, Ksenija Raonić, Miloš Bogdanović, Nikola Bigović, Helena Bleništa i Jelena Zorić.