Maleni Viktor Jančić, rođen da trči i pobjeđuje

Ima mnogo naše djece koja su darovita za neku oblast, što je rezultat nasljeđa, ali i sredine. Često ni sami roditelji ne obraćaju pažnju na senzomotorne sposobnosti svoje djece, ili je darovitost prikrivena. A može se prepoznati čak i u prvim mjesecima života nekog djeteta.

Sve ukazuje i da je mali junak naš priče, desetogodišnji, Viktor Jančić, jedno od darovite i najaktivnije djece Herceg Novog, koje voli da uči, istražuje, pamti, svira, kreira, mašta, ali i trči, skače u dalj…

Viktor je završio odličnim uspehom četvrti razred OŠ Dašo Pavičić i četvrti razred Muzičke škole, odsjek gitara. Atletikom se bavi već tri godine. Član je atletskog kluba “Sanja” iz Bara, jer Herceg Novi još nema atletski klub.

U početku je imao redovno treninge kod našeg sugrađanina, instruktora Milutina Govedarice, ali u posljednjih godinu, zbog nemanja uslova nema ni treninga atletike za najmlađe, što je velika šteta.

Ovaj vedri i energični dječak učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima kako u Crnoj Gori tako i na takmičenjima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Prije dvije godine, 2021. je oborio državni rekord za cicibane na 150m. Godinu nakon toga je oborio sopstveni državni rekord u istoj disciplini.

Od 2021. je pet puta proglašen za najboljeg atletičara za 2013. godište u kategoriji cicibana. U ovoj godini u višeboju se takmičio sa godinu starijom djecom i osvojio drugo mjesto u Crnoj Gori u ukupnom plasmanu ( trčanje, skok u dalj i bacanje kugle).

Na školskim sportskim igrama koje su organizovane za pete i šeste razrede, Viktor se takmičio sa dvije godine starijom djecom i u trci na opštinskom takmičenju na 100m zauzeo prvo mjesto, što mu je omogućilo da prođe u polufinale i da se takmiči na regionalnom takmičenju, gdje je na 60m zauzeo opet prvo mjesto.

Na državnom školskom prvenstvu koje je održano u Baru, Viktor je osvojio treće mjesto i time postigao ogroman uspjeh, s obzirom da se takmičio sa starijima od sebe i da je jedini predstavnik iz svoje škole koji je ove godine u takmičenju u atletici donio medalju. Na ovo takmičenje ga je vodila nastavnica fizičkog vaspitanja Marina Marić.

Naravno, on ne propušta od 2019. godine ni Novsku skalinadu, ni malu niti veliku. “Preliti” sa Škvera do vrha Španjole za 10 minuta i 13 sekundi. Uvijek je s novskim triatloncima, pa na Novskoj ligi trčanja koju organizuje Triatlon klub, dionicu od 5000 m istrči za 24.41.

Ove subote je učestvovao i na revijalnoj trci “Srce bira Dragoljuba” i stigao prvi na cilj.

“Najveća podrška i potpora mi je trener Sanja Đurnić iz Bara. Takođe, imam podršku trenera AK “Leotar” iz Trebinja, Nikole Boljanovića, jer povremeno idem i u Trebinje na treninge. Naravno, tu je i Milutin Govedarica koji nastavlja da me bodri, bez obzira što nemam u Novom treninge. Ne mogu izostaviti ni Željka Dabovića koji prati sva moja takmičenja i koji me gura naprijed ka cilju. Kada Željkove obaveze to dozvoljavaju i treniramo zajedno. Tu je i Triatlon klub Herceg Novi zajedno sa Lukom Čupićem, Goranom Daničićem i mnogim drugim sportistima iz kluba”, priča nam Viktor.

Inače, on je i član fudbalskog kluba Igalo od četvrte godine. Krajem mjeseca ide u Bar na državno školsko takmičenje, sa nastavnicom fizičkog vaspitanja Marinom Marić, pošto je OŠ Dašo Pavičić pobijedila na opštinskom i regionalnom takmičenju u fudbalu.

Viktorovi najbolji zvanični rezultati:

Skok u dalj: 4.03

Bacanje kugle 2kg: 6.09

Trčanje: 50m: 7.57

60m: 8.95

150m: 23.63 državni rekord

200m: 30.94

Trka s preponama 68: 50m (sa 9 godina): 9.62

Na žalost, u Herceg Novom nema ni atletskog kluba niti atletetske staze. Najbliža staza u Crnoj Gori je u Baru, što mnogo otežava kako Viktoru tako i drugima koji žele da se bave kraljicom sporta.

On se, kao i brojna druga darovita djeca, nadaju da će Opština naći način i sredstva da u Herceg Novom zaživi atletika, da bude jedini grad u Boki sa atletskom stazom. A tako je nekada bilo, jer, postojala je atletska staza u Kumboru.

Ko zna gdje će Viktora odvesti svi njegovi talenti. Sačekajmo, pratimo i dajmo podršku njemu i našoj djeci.