Marija Raičević, đak generacije: Prepisivanje i druge “zaobilaznice” samo su nam “medvjeđa usluga”

Svečano uručenje diploma učenicima koji su dobitnici Luče, najboljim hercegnovskim đacima sa državnog takmičenja u znanju i pobjednicima međunarodnih muzičkih takmičenja, biće organizovano danas u 11 sati u Dvorani Park.

Među njima će se naći i Marija Raičević iz OŠ Milan Vuković. Ta školska ustanova dodijelila je Mariji i laskavu titulu đaka generacije.

“Lučonoša se postaje velikim trudom i radom, dok đak generacije, osim dobrih ocjena, treba imati rezultate i na državnom nivou, kao i redovno učestvovanje u vannastavnim aktivnostima”, kaže nam Marija s lakoćom i sigurnošću, koju mogu imati samo vrijedni učenici.

Srednješkolsko obrazovanje ove godine u Crnoj Gori uzdrmano je nakon nekoliko afera zbog prepisivanja, kada je više od 500 maturanata na eksternom testu iz predmeta Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, dobilo 0 bodova. Što o tome misli Marija?

“Kada je riječ o prepisivanju i drugim zaobilaznim putevima do uspjeha, oni su samo trenutno rješenje. Nisu dugotrajni i kad-tad nas stignu u daljem školovanju. A ko je odgovoran – nisu samo đaci, jer u dosta slučajeva osoba koja posmatra nas, djecu na nekom testu, vidi da se prepisuje. Tu nam se čini medvjeđa usluga”.

Još je rano da razmišlja o svom pozivu u budućnosti i taj plan nije u potpunosti jasan. Ipak, Marija kaže da zna da će se okrenuti tehničkom smjeru.

Inače, danas će, uz diplome i knjige, ali i Evropske omladinske kartice, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi novčano nagraditi devet učenika koji su nosioci diplome Luča, odnosno koji su tokom osnovne i srednje škole postigli odličan uspjeh iz svih predmeta, kao i učenike koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom takmičenju u znanju.

Uz osnovce i srednjoškolce, ove godine će knjige i diplome dobiti i 26 učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje, koji su ostvarili najbolje rezultate na međunarodnim takmičenjima.