Međunarodni je dan čišćenja obala, pridružite se akciji u Igalu

Foto: NVO Ne bacajte Boce, sa prošlogodišnje akcije

Clean up Montenegro mreža obilježiće danas širom Crne Gore 16. septembar Međunarodni dan čišćenja obala. Oni će organizovati akcije čišćenja i analizu otpada. Akcija čišćenja biće organizovana i u našem gradu, tačnije u Igalu na plaži ispod Titove vile od 10 h.

Međunarodni dan čišćenja obala predstavlja najznačajniji globalni volonterski poduhvat koji se bavi izazovima zagađenja naših mora i voda. Fokus je na smanjenje otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu.

Organizator događaja je NVO Zero Waste Montenegro, a glavni pokrovitelji događaja ove godine su Erste banka i Francuska ambasada u Crnoj Gori.

“Rastući problem plastike u morima i rijekama nanosi nepopravljivu štetu morskim i riječnim ekosistemima, ugrožavajući stotine i hiljade ptica i morskih životinja, a takođe ima i negativan uticaj na ljudsko zdravlje”, ističu iz NVO Zero Waste Montenegro.

“Ponosni smo što možemo istaći da imamo podršku i drugih partnera i društveno-odgovornih kompanija, koji na razne načine doprinose akciji i bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Jako je bitno je da svi damo svoj doprinos u mjeri u kojoj možemo. Upotrebom višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i flaše smanjujemo otpad i istovremeno šaljemo poruku ostalima da postoje održivi načini života koje možemo podržati i svojim djelovanjem doprinijeti očuvanju prirode”.

Analiza otpada (Brand Audit) je građanska naučna inicijativa čiji je cilj rješavanje korijena problema zagađenja plastikom umjesto fokusiranja na njegove posljedice.

“Da bismo identifikovali ove kompanije i pozvali ih na odgovornost, prikupljamo podatke o brendovima otpada koristeći Break Free from Plastic metodologiju. Prikupljenipodaci pomažu nam da identifikujemo kompanije čiji su proizvodi najčešće nađeni tokom akcija i pozovemo ih da preuzmu odgovornost za otpad koji stvaraju njihovi proizvodi, smanje plasiranje jednokratne ambalaže na tržište i redizajniraju svoju ambalažu kako bi smanjili njen uticaj na životnu sredinu.
Naš cilj je da promovišemo ponovnu upotrebu, pravilno i odgovorno odlaganje otpada i istovremeno skrenemo pažnju kompanijama, kako javnim tako i privatnim, na potrebu preduzimanja mjera za smanjenje otpada. To uključuje podršku šemama povrata depozita i produžene odgovornosti proizvođača”, navode iz ove nevladine organizacije.