Milijanina ljubav prema slovima i dizajnu

Njene ideje nastaju na papiru, a njena sveska za crtanje je mala riznica ideja, koja je uvijek uz nju, priča za Novski portal grafička dizajnerka, Novljanka, Milijana Tomašević. Slova su joj inspiracija, čak i opsesija. Inspiraciju pronalazi u svemu, a kasnije radove finalizuje na iPadu.

“Možda zvuči kao kliše, ali od malih nogu crtam i bojim, a čim sam naučila slova, stvorila se i ljubav prema njima. Sjećam se da su moji rani radovi uglavnom imali i ukrašene trodimenzionalne natpise. Sasvim je logično bilo da, kada dođe vrijeme, studiram nešto čime ću objediniti ilustraciju i tipografiju. Tako sam se odlučila za grafički dizajn. Tu sam došla u dodir sa kaligrafijom i oblikovanjem pisma koje sam obožavala” kaže Milijana.

Ovo je za nju prije svega hobi, ali i dodatni izvor prihoda.

“Nakon duže pauze, prije nekoliko godina sam se ponovo okrenula oblikovanju slova, kao hobiju. Ovo čime se ja konkretno bavim na engleskom se zove lettering, a kod nas bi to bilo pismo, ili krasnopis, slikopis…Ne znam, još tražim odgovarajući termin”.

Najviše radi čestitke za razne prilike, ukrasne topere za torte, natpise na šoljama i tablama, postere, od nedavno i digitalno ukrašavanje fotografija…

“Letteringom može biti osmišljen logo firme, originalna vizit kartica – sve gdje se može zamisliti. Toliko toga me interesuje, teško mi je da se ograničim na jedan stil, tako da je moj portfolio izrazito šarolik” ističe Milijana.

Ipak, najviše voli da crta i piše za porodicu i prijatelje.

“Nadam se da vole kada dobiju moj rad za poklon. A kada su narudžbe u pitanju, ljudi većinom traže nešto što su već vidjeli na internetu, tako da te radove ne objavljujem. Ima naravno i onih koji me kontaktiraju sa originalnom idejom, ili mi prepuste izradu u potpunosti”.

Milijanine radove i ideje možete pogledati na Instagram stranici.