Milivoj Dukić: Evropsko prvenstvo potvrdilo da mogu ostvariti bolji plasman

Crnogorski trostruki olimpijac, jedriličar Milivoj Dukić, član JK Jugole Grakalić vratio se u Herceg Novi zadovoljan nakon Evropskog prvenstva u Andori. Zauzeo je u klasi ILCA 7, u izuzetno jakoj konkurenciji, 17. mjesto.

“Iako je ovo jedno od mojih boljih jedrenja u posljednje vrijeme, vidio sam da imam osnove za još bolji plasman. Predsezonske pripreme sam radio dobro, tako da sam u glavnu takmičarsku sezonu ušao dobro spreman. Zadovoljan sam sa urađenim do sada i nadam se da ću nastaviti ovim ritmom”, kaže za Novski portal, Dukić.

Evropsko prvenstvo je ovog puta okupilo rekordni broj jedriličara, čak 190 prijavljenih iz preko 40 svjetskih zemalja, jer je takmičenje bilo i otvorenog tipa.

“Zaista bila je ovo među regatama sa jačom konkurencijom posljednjih godina. Tako je sa razlogom, jer ove godine počinju olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024, za koji se svi spremaju sa istim ciljem. Skromno ću reći da je regata loše organizovana i da već duže vrijeme imamo probleme u komunikaciji sa Evropskom federacijom klase laser. Postoji neki napredak za sada, jer su se jedriličari ozbiljno uključili u rješavanje određenih nedostataka. Nadam se da će biti uspješno otklonjeni u skorijoj budućnosti”.

S druge strane, crnogorskim jedriličarima je konačno stiže podrška u zemlji.

“Moram priznati da su naše rezultate prepoznale nadležne sportske institucije, od lokalnih do Ministarstva za sport i Cronogorskog olimpijskog komiteta. Imamo dobru komunikaciju sa njima. Podrška je respektabilna, ali ona može i mora biti bolja. Da bismo to postigli moramo zajednički raditi na komunikaciji kako bismo stvorili jasnije kriterijume koji će poboljšati preduslove za ostvarivanje dobrih rezultata u budućnosti”, navodi Dukić.

On je ostvario sjajan start nove takmičarske sezone. Narednih nekoliko dana naš Mićo predahnuće u krugu familije, a onda 29.marta putuje za Španiju i Palma de Majorku, na Svjetski kup u jedrenju, od 1. do 9. aprila.