Mlada naučnica Katarina Elez, sa svojim timom, vodi besplatne škole bioinformatike

Privatna arhiva

U vrijeme kada naši mladi sve češće odlaze ili teže da odu iz Herceg Novog, da se školuju u inostranstvu, kao i da tamo ostanu, pažnju privlači uspjela inicijativa mlade Novljanke, doktoranta bioinformatike, Katarine Elez.

Nakon oktobraske radionice za hercegnovske srednjoškolce ona je sa kolegegama iz Italije i Holandije uspješno protekle sedmice organizovala januarsku školu bioinformatike u Srednjoj školi Ivan Goran Kovačić.

Katarina je i završila Srednju školu u Herceg Novom, kasnije osnovne studije informatike, a onda i magistraske studije bioinformatike u Italiji. Sada je na doktoratu iz bionformatike u Berlinu. Planira da tamo bude još nekoliko godina. Iako još, kako kaže, nema jasnu ideju, gdje dalje, postoji mogućnost da ostane na Univerzitetu, ili da se zaposli u nekoj farmaceutskoj ili drugoj industrijskoj kompaniji. Zanimljivo je da je na izuzetno koristan način, kao volonterka, ostala vezana za naše prostore u nastojanju da mladima približi ovu oblast.

O školi bioinformatike

Već drugi put u Herceg Novom je organizovala zimsku školu bioinformatike, na engleskom jeziku. Lani je to takođe bilo u januaru, ali kao pilot projekat. U međuvremenu je osnovala NVO “Bioinformatika”. Na ideju koju uspješno realzuje došla je sa dvoje kolega i prijatelja.

“Italijan Marco Anteghini i ja dolazimo iz primorskih mjesta, u kojima nauka nije promovisana i mladi nemaju priliku da čuju mnogo o bioinformatici. Zajedno smo studirali na magistarskim studijama. Osnovali smo NVO sa još jednom prijateljicom iz Herceg Novog. Kasnije smo odlučili da sa drugim kolegama, odnosno Holanđankom Selle Bandstra, koja radi doktorat sa mnom u Berlinu, ponovo organizujemo besplatnu školu bioinformatike u Herceg Novom. Imali smo blizu 50 prijava srednjoškolaca iz više gradova Crne Gore. Ali nismo imali dovoljno sredstava da svima omogućimo smještaj, pa smo napravili selekciju. Na kraju smo, protekle sedmice, imali osam polaznika u Srednjoj školi Ivan Goran Kovačić i deset polaznika online”, priča nam Katarina.

Škola je trajala pet dana od 10 do 17 časova, sa pauzama za ručak i odmor. Polaznicima su predočene osnove bioinformatike.

Motivisani i zaintrigirani učenici

“Bionformatika primjenjuje kompjuterske metode u istraživanjima u biologiji i medicine. Bitno je da djeca imaju određenu bazu iz molekularne biologije, da znaju šta je DNK, šta su protein, kao i osnove programiranja. Na poečtku smo se koncentrisali da pokrijemo molekularnu biologiju i programiranje, a zatim smo se više fokusirali na grane koje su specifične za bioinformatiku. Obrađivali smo biološke sekvence i strukture, bavili smo se malo i genomikom. Posljednjeg dana su učenici sami mogli da izaberu čiem žele da se bave. Opredijelili su se da se bave analizom biomedicinskih slika. Dobili su mikroskopske slije. Trebalo je da uz pomoć kompjuterskih metoda pokušaju onda da dobiju određene organelle”, objašnjava Katarina Elez.

Ideja njene NVO je da se projekat proširi i na studente osnovnih studija. Poenta je da naši mladi saznaju više o bionformatici, jer u Srednjoj školi o tome nema mnogo priče. Učenici se ili okreću tehničkim naukama, informatici ili idu na biotehnologiju i molekularnu biologiju, ističe ona.

“Većina njih nema ideju da postoji nešto što se nalazi između i što objedinjuje biologiju i informatiku. Poenta je bila da im to stavimo do znanja i otkrijemo mogućnpost da se u budućnosti mogu baviti bioinformatikom. Kod nas nema tog studija, pa smo razgovarali i o tome da mogu da se prijave za programe razmjene u inostranstvu, da tamo studiraju. Polaznici su bili jako motivisani, iako je program bio zahtjevan. I svo troje nas predavača smo baš zadovoljni kako je sve proteklo”, ističe Katarina.

Šta dalje?

Ideja je da NVO “Bioinformatika” i dalje organizuje slične škole i da one budu besplatne za polaznike. Ovoga puta dobili su sredstva kao pobjednici prošlogodišnjeg takmičenja “Social Impact Award” , a dio sredstava su dobili iz opštinskog budžeta za NVO.

Nastoje da sa projektima apliciraju na više fondova i unapređuju svoju ideju. Western Balkan fond je prihvatio njihov projekat za dvije škole bioinformatike, jednu u Novom Sadu i jedne u Skoplju. To će im biti naredne aktivnosti u toku aprila, maja i juna.

Za projekat ovog mladog internacionalnog naučnog tima, punog entuzijazma, zainteresovani su i predstavnici IRF, Ministarstva nauke i tehnologije kao i ambasada Francuske u Crnoj Gori.

“Naravno da želimo da nastavimo sa školama i u Herceg Novom. Da to bude i ljetnja škola bioinformatike. Ali za to nam je potrebno više sredstava, sponzora. Ako bi kompanije u Herceg Novom bile voljne da pomognu nama bi bilo drago da osnujemo tradicionalnu ljetnju školu bionformatike u Herceg Novom”, poručuje novska naučnica, Katarina Elez.

Zahvalna je rukovodstvu Srednje škole koji sui m drugu godinu dali na raspolaganje cabinet za informatiku, sa potrebnom opremom, direktorici Ljiljani Karanović, profesorici biologije Slavici Žorić I profesoru informatike Mariju Šimiću.
Potražite i njihov sajt.

Rada Đaković