Na World Dog Show 2024 Crnu Goru predstavljala Novljanka, Ivana Malavrazić

Foto: World Dog Show

U Zagrebu je od 25. do 28. aprila 2024. godine u organizaciji Međunarodne kinološke federacije (FCI) i Hrvatskog kinološkog saveza Zagreb, održana Svjetska izložba pasa-World Dog Show 2024, na kojoj je Crnu Goru predstavaljala hendlerka Ivana Malavrazić iz Herceg Novog.

To je najvažniji i najveći međunarodni događaj u svijetu kinologije i uzgajivača pasa. Manifestaciju su ocjenjivala 163 kinološka suca iz cijelog svijeta u toku 4 dana.

Crna Gora do sada nije nikada imala svog predstavnika, do ove godine kada je predstavljala Ivana Malavrazić iz Herceg Novog, inače, učenica četvrtog razreda Srednje medicinske škole u Kotoru. Ona je u konkurenciji 116 hendlera bila u užem izboru od 30 Junior Hendlera od kojih se biralo šest, ali nažalost nije se plasirala.

Junior hendling (JH) je prezentacija i izlaganje pasa po pravilniku Kinološkog saveza  do 18 godina starosti tj. mlađih od 19 godina na dan finalnog takmičenja junior hendlinga, gdje se ocijenjuje sposobnost hendlera u rukovodjenju psa, a ne sam pas.

Ivanu očekuje evropsko takmičnje u Sloveniji u oktobru. Sljedeca svjetska izložba će se održati u Helsinkiju 2025. godine.