Nagrada FRÉDÉRIC ROSSIF za životno djelo Vladimiru Peroviću

Foto: Filmski centar CG

Međunarodni žiri za dodjelu nagrade FRÉDÉRIC ROSSIF AWARD za životno djelo, koju je ustanovio umjetnički savjet South-East European Film Festivala (SEE FF Paris-Berlin-Washington) u sastavu: Fabrice D’Almeida, Jordan Plevnes i Yves Boisset, donio je odluku da ovogodišnja nagrada za životno djelo pripadne crnogorskom dokumentaristi, Vladimiru Peroviću.

Kako je saopšteno iz Filmskog centra Crne Gore, nagradu će uručiti predsjednik žirija Fabris D’Almeida, na svečanosti koja će biti naknadno upriličena u Crnoj Gori, kada će plaketa FREDERIC ROSSIF stići u autorov rodni grad – Cetinje. Inicijativa za dodjeljivanje ove nagrade potekla je od nekoliko sineasta sa Balkana i evropskih zemalja, u čast besmrtnog djela velikog francuskog dokumentariste Frederika Rosifa. Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su: Žak Peren (2019), Patrik Rotman (2020) i Virdžini Linhart (2021).

U odluci žirija se navodi da će izuzetni dokumentarni filmovi Vladimira Perovića ostati u savremenom sjećanju kao primjeri dokumentarnog filma u svom najboljem obliku.

SEE Film Festival organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Francuske, Međunarodnog univerziteta EUROPA PRIMA iz Skoplja, zajedno sa partnerima: Humboldt univerzitetom iz Berlina, INALCO Paris-Cite-Sorbonne i Američkim univerzitetom iz Vašingtona.

„SEE a Paris“ (South-East European Film Festival) je međunarodni filmski festival 15 zemalja jugoistočne Evrope. Cilj je predstavljanje najbolje aktuelne filmske produkcije iz regiona Jugoistočne Evrope i da je približi kulturnoj sferi ostatka Evrope.

Perović je, inače, bio i nekoliko godina selektor dokumentarnog programa u okviru Filmskog festivala Herceg Novi Montenegro film festivala.