Najbolja mlada ekoreporterka u Crnoj Gori, Marija Raičević, predstavljaće nas na međunarodnom takmičenju

Učenica Marija Raičević iz devetog razreda OŠ “Milan Vuković” pobijedila je na nacionalnom konkursu Mladih ekoreportera 2023. Biće predstavnica naše zemlje na međunarodnom takmičenju “Young reporters for the environment 2023”.

U pripremi rada joj je pomogala mentorka Branka Rilović.

“Posljednje dvije godine me je zainteresovala ekologija. Prošle godine sam osvojila 3. mjesto na temu ,,Savinska dubrava- pluća našeg grada“ . Ove godine sam uradila video rad na temu “Orjen“ sa kojim sam osvojila prvo mjesto na državnom takmičenju. To mi je omogućilo da sada idem na međunarodno takmičenje ,,Young reporters for the environment 2023“, priča za Novski portal Marija.

Na pitanje zašto je odabrala za svoj rad temu Orjen kaže:

“Htjela samda upoznam javnost sa zaleđem, da Herceg Novi nije samo more. Izabrala sam je naravno uz konsultacije sa mojom mentorkom nastavnicom Brankom Rilović. Nisam se nadala nagradi, ta vijest me je baš obradovala. Ovo je bilo jedno predivno iskustvo”.

Konkurs ”Mladi ekoreporteri” je šesnaesti put, organizovala NVO „EKOM” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je stiglo preko 270 radova iz 12 srednjih i 18 osnovnih škola. U pripremi je učestvovalo oko 290 učenika i 36 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 26 tekstova, 22 foto priče, 42 fotografije i 7 video klipova. Odabranih 97 radova je početkom aprila 2023. vrednovao trinaestotočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 12 tematskih kategorija.

Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 04. juna (u ponoć), da bi na Svjetski dan zaštite životne sredine bili proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Ovi rezultati neće imati uticaj kod određivanja radova za međunarodno takmičenje “Young reporters for the environment 2023” jer će na njega biti poslati najbolje ocijenjeni radovi žirija.