Nakon sastanka s norveškim partnerima: Nova nada za Institut Igalo novi tender 

Norvežani koji se 47 godina oporavljaju u Institutu Igalo ne žele da produže ugovor za 2024. godinu ukoliko se u Institutu ne poboljšaju uslovi rada za osoblje, time i za njihove terapije. Šansa, ipak, postoji i za nju se, kao za slamku, drže iz menadžmenta. Za 15 dana biće raspisan novi tender za liječenje norveških pacijenata u idućoj godini, na koji će se sigurno prijaviti Institut Igalo.

To je zaključak veoma teškog, zahtjevnog i zatvorenog sastanka za medije, menadžmenta i Sindikata Instituta, predstavnika Borda direktora i Opštine Herceg Novi, sa delegacijom Univerzitetske bolnice HF iz Osla.

Norveški partneri su prethpdno obavijestili menadžment da raskidaju ugovor o liječenju njihovih pacijenata za 2024. godinu zaključno sa 31.decembrom 2023, a danas su objasnili i razloge.

“Razlog smo svi znali, a to je loša finansijska situacija Instiuta. Oni prate krizu i druga tržišta, jer su direktno uključeni sa svojim pacijentima u radu Instituta. Pratili su štrajk radnika, pojedinih odjeljanja, znaju da kasne plate. Po njihovim riječima bili su i u toku ove godine na ivici da raskinu ugovor za ovu godinu. Srećom nisu, posljednja grupa je još u Institutu i time smo ugovor za ovu godinu ispunili”, kazao je nakon sastanka izvršni direktor Instituta dr Savo Marić.

On je upoznao norvešku delegaciju da u ovom momentu radnicima ne duguju nijednu platu, što je jedna od “svijetlijih tačaka” u aktulenoj situaciji.

“Apelujem na javnost i na sve nas u Institutu,  ovim dopisom i nepotpisivanjem ugovora za 2024. godinu upalio se crveni alarm za Institut. Do sada je spekulisano biće stečaj, neće biti. Ugovor sa Norvežanima je jedan od stubova svih planova. Hajde da se dozovemo pameti i mi u Institutu i vlast, da popravimo finansijsku situaciju i povratimo norveške pacijente. Oni će za 2024. raspisati novi tender i imamo pravo da učestvujemo. Zamolio sam ih, ako osim finansijske situacije imaju još neke zamjerke prema nama da nam kažu da i to popravimo. Optimizam postoji. Za 15 dana će biti raspisan taj tender, imaćemo mjesec da se prijavimo. Po njima, kada je riječ o medicini, nemaju prigovore, jer ocjena koju nam daju je 4,55 što je evropski standard”, saopštio je dr Marić.

Na naše pitanje što se može promijeniti za 15 dana u Institutu, on priznaje i kaže – malo. Ali ako Vlada usvoji kolektivni ugovor i riješi dug prema Jugobanci dosta će biti promjena.

“Plate dobijamo redovno, treba tako nastaviti i dosta smo promijenili. Oni ne traže revoluciju, realni su u svemu, kao što su realni da nas je kovid dvije godine unazadio. Zadovoljni si i svjesni da smo dali maksimum da njihov program ne bude ugrožen pored svih problema koje imamo u Institutu. Zadovoljni su odnosom personala prema njima”, tvrdi izvršni direktor Instituta.

On se nada da Institut neće biti na tenderu za privatizaciju ove godine kako je to nedavno Vlada na telefonskoj sjednici najavila.

“Mislim da Institut neće biti na tenderskoj listi, bar za neko vrijeme, bliže smo tome da vlasnički udio države bude uvećan, ako država bude imala 84 ili svih 100% udjela ima načina i pravno da da značajniju injekciju Institutu. Tako bismo određena sredstva utrošili za vraćanje dugova, a drugi dio za renoviranje kapaciteta”.

Međutim, sve i da Norvežani povuku svoju odluku o raskidu ugovora Institut se mora okrenuti bar još jednom stalnom inostranom tržištu, dodaje dr Marić.

“Imamo uvjeravanja za ugovore sa  penzionim fondovima  njemačkog i austrijskog tržišta. To bi bio veliki broj ljudi koji bi se okrenuo prema nama, ali tu nam treba opet pomoć vlasti i države. Imamo dogovor i sa Česima, dobili smo poziv od njih”.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić saopštio je Norvežanima da je grad uz Institut.

“Naveo sam i tradiciju od skoro 50 godina dolaska njihovih pacijenata u Herceg Novi i značaj za grad i zajednicu. Sastanak je bio konstruktivan i uspješan kada je u pitanju Opština. Pozvao sam ih još jednom da preispitaju odluku za 2024. Sada je na njima da se izjasne. Raspisaće novi tender za iduću godinu  na koji će moći da se javi Institut”, potvrdio je Katić.