Naša Iva na vrhu Ararata: Planina osvojila nas

Novljanka Iva Verigo “osvojila” je čuveni Ararat (5165 m) u Turskoj, najvišu tačku te zemlje i tako se na ovom vrhu zavijorila zastava PK “Subra” čija je Iva članica.

Na ovu avanturu, u organizaciji nikšićkog PD “Javorak”, odvažila se kao dio dvanaestočlane ekipe. Zanimljivo je da je u ekipi bilo i troje djece, koji su vodiču bili izazov, a ostatku ekipe cilj da se dobro osjećaju i izvedu uspon po planiranom dogovoru.

Za ovu ekspediciju Iva se odlučila, kako kaže, najviše uz podršku članova kluba, jer visinski limit je postignut na Mon Blanu još prije dvadesetak godina, pa su joj Subraši dali vjetar u leđa da krene visočije.

“Fizički sam znala da je to izvodljivo, međutim, za visinu se nikad ne zna. Tijelo je individualna mašina i uvijek može reagovati drugačije. Ekspediciju je organizovalo Planinarsko društvo iz Nikšića, čuveni “Javorak”, a vodič ekipe, crnogorski “Everestovac” Drago Šlagi Vujović. On je sveo neuspjeh na minimum, planirajući aklimatizaciju tako da svi učesnici prilagode svoja tijela pravilno i budu spremni za završni uspon” – prenosi utiske, za Novski portal, Iva.

Put ka najvećoj tački Turske bio je da se popenju u par navrata na određenu visinu, zatim spavaju niže, da bi sljedećeg dana opet napredovali sa visinom i tako dan za danom.

“Trećeg dana krenulo se na vrh negdje oko ponoći, a u 05:30 po lokalnom vremenu smo bili na vrhu. Krenuli smo iz kampa C1, na visini od 3950mnv i savladali u par sati taj najteži dio. Na vrhu nas je dočekalo par ekspedicija iz Irana, Njemačke… Jak vjetar i solidan minus, nisu umanjili sreću, a obezbijedili su sjajnu vidljivost sa ovog mitskog vrha ka Malom Araratu, Iranu i prostranstvu turske ravnice pod nama” prepričava nam dalje Iva.

Ovo je njen prvi susret sa ozbiljnom visinom, nakon Musale, krova Balkana visokog 2925 mnv. Dileme o odustajanju, nije bilo.

“Dobro sam podnosila visinu, a svi smo imali svoje individualne krize koje se ipak lako prevaziđu uz tim. Lako nije, ali to je nešto na šta smo došli spremni. Još ne planiram ništa, iako favoriti i ciljevi uvijek postoje. Inače, ne pripadam grupi planinara-osvajača vrhova, uglavnom volimo da kažemo da pohodimo planinu, ili da je ona osvojila nas. Ne osvajamo, jer premoćna je ona za nas male. Samo živimo u skladu sa tim” zaključuje razgovor Iva.

Valja napomenuti i da je ovaj uspjeh članice Subre došao u godini kada klub obilježava 90 godina postojanja.

Inače, na ovaj vrh se već popeo Novljanin Vule Ćirović.

Ararat ili na turskom „Agri Dagi“ je planina na krajnjem istoku Turske na samoj granici sa Iranom i Jermenijom. Ararat je ugašeni vulkan čiji se džinovski sivi krater uzdiže iz okolne pustinje do visine od 5165 m. To je i najviša planina na svijetu po relativnoj visini, odnosno po udaljenosti od podnožja do vrha. Njegov vrh pokriven je vječitim snijegom.