Nekoliko porodica iz Ukrajine stiglo u Herceg Novi

Iz ratom zahvaćene Ukrajine u naš grad stiglo je više porodica, a Crvenom krstu Herceg Novi javilo se šest lica za informacije o pomoći i zdravstvenoj zaštiti, potvrđuje za naš portal v.d. sekretarka Crvenog krsta, Milena Šćekić.

Nekoliko lica stiglo je i u Herceg Novi, uglavnom stižu višečlane porodice, među kojima ima i djece i starijih.

– Nama su se obratili za informacije kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu, kako se mogu prijaviti i da li im se može pružiti humanitarna pomoć u narednom periodu. Za sada su se smiještali kod privatnih izdavalaca ili kod prijatelja i poznanika – kaže Šćekić.

Licima koja su trenutno u Herceg Novom za sada nije bila potrebna humanitarna pomoć, ali ako se ovakva situacija nastavi sigurno će biti potrebe za uručenjem humanitarne pomoći.

– Mi ćemo odgovoriti na njihove potrebe u humanitarnom djelu, ali i ostvarivanju različitih prava, naročito u pružanju zdravstvene zaštite u saradnji sa lokalnim zdravstvenim institucijama, jer je to nešto što ne možemo samostalno – ističe Šćekić.

Ona kaže da su pozvali sve izbjeglice da im se prijave, kako bi im pružili adekvatnu podršku i objasnili kako sistem funkcioniše, gdje se mogu prijaviti, a tako bi Crveni krst mogao lakše da prati njihove potrebe.