Nema još slamke spasa za Bolnicu Meljine: Zatvaraju odjeljenja, iz Vlade obećanja

U PZU Opšta bolnica Meljine u stečaju, ustanovi koja baštini tradiciju od vijek i po, dešava se ono na što su mjesecima i godinama unazad upozoravali. Ističu svi rokovi da ne bi i zvanično počelo njeno gašenje. Posljednji koji je stečajni upravnik dao Vladi da nađe rješenje je kraj novembra.

Kadrovi odlaze, osoblje razočarano i rezignirano, gotovo bez nade. Hospitalizuju samo hitne slučajeve, jer građani iz Doma zdravlja Herceg Novi, što je neshvatljivo, ne dobijaju uputnice ni za ono na što imaju pravo na liječenje kao osiguranici u Bolnici Meljine. To drastično smanjuje prihode ustanove, kaže za Novski portal izvršna direktorka dr Olivera Elez.

“Zatvoreno je ORL odjeljenje, doktorka je na novom radnom mjestu u Kotoru. Imamo 155 radnika pod ugovorom, još 20 je honoraraca koje angažujemo da bi bolnica kako tako funkcionisala. Međutim, nemamo novca za oktobarsku platu, niti za njihove honorare. Od herecgnovskih privrednika je preostalo sredstava za rad još nedjelju. Ne možemo ih opet moliti da nam pomognu. Čekamo da resorna Ministarstva konačno nađu rješenje, ali više ne znamo ni šta čekamo i do kada da čekamo. Sve je i dalje u obećanjima, od kojih ne možemo da prežvimo”, navodi dr Olivera Elez.

Dodaje, ipak, veoma oprezno da je u kontaktu sa resornim Ministarstvima saznala da bi uskoro mogli da daju rješenje za povratak Bolnice u sistem javnog zdravstva.

Ona očekuje i da će im Novljani, zakonodavna i izvršna vlast, sjutra blokadom Debelog brijega odlučno još jednom dati podršku, kao i da će time uticati na nadležne da brže reaguju.

Predsjednik Opštine Stevan Katić za Novski portal kaže da imaju komunikaciju sa Ministarstvima i da očekuje da će se uskoro riješiti situacija oko Bolnice Meljine.

“Sve je na sljedećoj grani vlasti. Sad puno toga zavisi od Višeg suda koji je blokirao raspolaganje imovinom Bolnice. Zahtjev su uputili od Skupština opštine Herceg Novi i Komisija za praćenje i kontrolu privatizacije i nadam se da će predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva i Suda vidjeti da je u pitanju javni interes i zdravlje ljudi i da će što prije donijeti odluku, kako bi se nakon toga moglo rješavati dalje pitanje Bolnice”, ističe Katić.

On očekuje da se ta ključna odluka preinači, jer ona “blokira ono što svi žele, a to je vraćanje bolnice u sistem javnog zdravstva”.

Iz lokalne uprave su pozivali Novljanke i Novljane da dođu sjutra 25. novembra, u 11 časova, na GP Debeli brijeg i tako se još jednom zauzmu za opstanak Bolnice i njeno hitno uvođenje u sistem javnog zdravstva. Ovog puta granični prelaz biće blokiran dva sata.

Za sjutrašnji protest organizovan je besplatan prevoz, a autobusi će polaziti sa tri lokacije:

– Bijela (Panorama) u 10.15 časova,

– Zelenika (kod luke) u 10.30 časova i

– Herceg Novi (glavna autobuska stanica) u 10.40 časova.