Norvežani u Institutu Igalo, poslije dvije godine pauze

U Drugoj fazi Instituta Dr Simo Milošević od danas će boraviti prva od sedam ovogodišnjih grupa pacijenata iz Norveške.

U Institutu se posebno raduju njihovom povratku nakon dvije godine trajanja pandemije, iako će umjesto ugovorenih po 140 pacijenata u grupama biti po 108.

Jedino objašnjenje njihovog najvjernijeg partnera, Univerzitetske bolnice iz Osla, za smanjenje grupa su “posljedice pandemije i opšta situacija”, kaže za Novski portal direktor marketing službe Instituta, Nikola Mračević:

-Norveški državni program će trajati od danas do 25. oktobra. Svih sedam grupa biće na rehabilitaciji po 28 dana. Kao i prethodnih godina dolaze posredstvom Univerzitetske bolnice iz Osla. Nama je to najznačajniji inostrani partner – navodi Mračević.

Norvežani u Institut dolaze od 1976. godine. Prva grupa je boravila tada u starom zdanju Instituta. Prekid programa je bio od 91. o 96. godine prošlog vijeka, zbog rata i sankcija, te posljednje dvije godine, zbog kovida.

-Ove godine ističe četvorogodišnji tender za oporavak Norvežana u Institutu i očekujemo konkurs za novi tender za 2023-2026. godinu – podsjeća Mračević.

Inače, Norvežani su “preduhitrili” ove godine Holanđani, koji su stigli sedam dana prije, takođe, poslije dvije godine pauze. U predsezoni, do polovine maja, ugovoren je dolazak preko 100 pacijenata.

Danci i Šveđani će u većim grupama dolaziti od jeseni, a sada su samo samoplatežni pacijenti na oporavku.

Koliko je to bilo moguće, Druga faza je pripremljena za dolazak gostiju i posebne uslove koje zahtijevaju ino-partneri. Prethodna dva mjeseca su u tom zdanju boravili domaći osiguranici crnogorskog Fonda zdravstva.

Oni su sada u Prvoj fazi koja je otvorena 4. aprila. Velike grupe naših penzionera i sindikalaca, počeće da dolaze 4. maja.

U oba zdanja u Institutu danas boravi oko 500 pacijenata, a taj broj će se, stalno povećavati.