“Novski Satiri” u karnevalskoj povorci u Ljubuškom

Foto: Instagram Maskare_hn

Na 24. Ljubuškom Karnevalu u međunarodnoj karnevalskoj povorci danas su i predstavnici našeg grada okupljeni u NVO Maškare. Ovo je za novske maškare prvo gostovanje nakon pauze uzrokovane korona virusom, a nastupili su sa maskom „Novski Satiri“.

Pored Novljana na karnevalu učestvuje pet ekipa iz Hrvatske, dvije iz Slovenije, kao i domaće karnevalske grupe iz Ljubuškog i BiH. Povorka ukupno broji 21 grupu, a predvode je predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova – FECC.

Gradonačelnik Ljubuškog, Vedran Markotić, upriličio je prijem za predstavnike FECC-a, među kojima je bio i predstavnik Herceg Novog i NVO Maškare, Ivan Peulić.

Ovaj karneval je najveći i najveseliji događaj u Ljubuškom, a posljednjih godina spada i među najznačajnije manifestacije u BiH.

Kako navode organizatori, svake godine pred početak korizme, ili pred kraj zime, ljubuški puk živi u iščekivanju novog karnevala, koji uvijek donese pregršt smijeha i zabave, ali i ostalih zanimljivosti. Kada karneval počne, gradom zavlada šarenilo koje odlučno tjera zimu sa naših vrata i pragova.

Već dugi niz godina, u ljubuškoj karnevalskoj povorci bude i preko 1.000 maškara, a tradicionalno se brojka posjetilaca koji prate program kreće iznad 5.000. Tako se dogodi da u gradu od 5.000 stanovnika, više od 5.000 posjetilaca prati karnevalski program.