Očišćeni natpisi i obnovljene spomen ploče na tvrđavi Španjola

Foto: Služba za informisanje OHN

Natpisi koji su ružili izgled tvrđave Španjola uklonjeni su proteklog vikenda, na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi. Osim toga, obnovljene su dvije spomen ploče u krugu ovog utvrđenja iz 16. vijeka.

Ovi radovi predstavljaju uvod u širu akciju koja će biti sprovedena tokom aprila i maja, u okviru koje će biti očišćena 54 spomen obilježja u užem i širem dijelu grada, najavljuje sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Ona upućuje apel građanima da pokažu brigu i odgovoran odnos prema spomenicima kulture i istorijskim obilježjima u gradu, koji su zajedničko dobro neprocjenjive vrijednosti.

Zambelić Pištalo ističe da, pored negativnih, u Herceg Novom imamo i pozitivne primjere koji su za pohvalu – članovi nevladine organizacije „Ne bacajte boce” su samoinicijativno proteklog vikenda sakupljali otpad u krugu tvrđave Španjola i njenoj okolini, čime su pomogli napore gradskih preduzeća „Čistoća“ i „Komunalno stambeno“ da održe tvrđavu čistom.