Odličan početak turističke godine, strast prema hotelijerstvu vodi uspjehu Casa del Mare

Foto: Cassa del Mare

Mlada bokeljska hotelska grupacija Casa del Mare, ranije nego prethodnih godina, već u martu, otvorila je svih pet malih hotela, mada Casa del Mare Mediterraneo u Kamenarima posluje tokom cijele godine. To dosta govori o dobroj predsezoni, ali i obećavajućoj glavnoj sezoni, kaže za Novski portal, direktor i osnivač hotelske grupacije Casa del Mare , Nikola Milić.

www.zoan.photography

“Trebalo bi da ova godina bude bolja od prethodne. Oko praznika je bila stopostotna popunjenost i vanpansionska potrošnja je bila odlična. Do sada smo jako zadovoljni. Ostvarujemo planirane budžete, a u odnosu na prošlu godinu to je značajno bolji prihod”, ističe Milić.

Presudan izbor radnika sa domaćeg tržišta

U pripremi sezone menadžerski tim Casa del Mare obavio je jako dobar posao u angažovanju kadra.

“Regrutacija zaposlenih ide odlično, zahvaljujući dobrom odnosu i uslovima koje nudimo kadrovima posljednjih godina. Još nismo došli u situaciju da zapošljavamo radnike iz tzv. trećih država i dalekih zemalja, iako će biti veliki broj zaposlenih u sezoni, preko 200 u cijeloj hotelskoj grupaciji. To me raduje, jer odolijevamo tom trendu i potrebi tržišta rada. Štititimo tako naš proizvod, kvalitet i prepoznatljivost usluge”.

Milić je čvrstog ubjeđenja da je prednosti Crne Gore u očuvanju originalnosti usluge. Da bi ona zaista bila autentična, u skladu sa našom kulturom, treba da nosioci te usluge budu naši stanovnici, ili iz regiona, koji imaju sličnu kulturu kao mi.

“More je lijepo i priroda, ali usluga je bitnija više nego ikada. Vjerujem da su ljudski i profesionalni odnos, ali i sazrijevanje grupacije, kroz poštovanje standarda i procedura poslovanja, rad u zimskom periodu, bili presudni da imamo veliki broj povratnika sezonaca. Stalno je zaposleno 60-tak radnika i taj broj iz zime u zimu raste, plus povratnici sezonci, plus oni koji su čuli da kod nas vlada pozitivan radni ambijent i karijerno napredovanje mladih”, priča Milić, dodajući da i plate rastu u skadu sa tržištem.

Plata je važna, ali ne i najvažnija

Istraživanja pokazuju da je radnicima plata na trećem mjestu po važnosti prilikom zaposlenja. Bitnije im je da osjećaju sigurnost  i pripadnost jednom radnom ambijentu, napominje Milić. Jer, može poslodavac da obeća veliku platu, a kasnije radniku da traži mnoge stvari koje ona ne podrazumijeva. Radniku ne znači mnogo nešto veća zarada, ako je poslodavac  redovno ne isplaćuje. Zato u Casa del Mare veoma vode računa o poslovnoj etici. Neki radnici su posljednjih godina mijenjali poslodavce, ali su se opet vratili, kao svojoj kući, ističe Milić.

Podsjetimo,  u sklopu grupacije posluje 5 butik hotela: Casa del Mare Mediterraneo u Kamenarima, koji je u vlasništvu Milića, Casa del Mare Blanche, u Bijeloj, Casa del Mare Amfora u Orahovcu, Casa del Mare Vizura, koji su u dugogodišnjem zakupu  i Casa del Mare Pietra u Dobroti koja je u menadžmentu.

“Od okolnosti zavisi da li ćemo stići da otvorimo Casa del Mare Mangata u Budvi, koji će biti u menadžmentu. Grupacija ima potpisane ugovore i za hotel u Kolašinu koji je planiran da se otvori za narednu zimsku sezonu, odnosno u oktobru. Imamo projekat Sveti Stefan koji treba da se otvori pred sezonu 2025. godine, kao i druge projekte u fazi pregovora. Zato su nam bitni kadrovi i da pratimo napredovanje svakog pojedinca kako bismo sjutra bili spremni za nove poduhvate,” kaže naš sagovornik.

Inače, kompleks Casa del Mare Mediterraneo u Kamenarima od prošlog ljeta je obogatio ponudu restoranom i plažom Limoneto, u nastavku Bocase. Ali tek ove sezone, od sredine maja, očekuje se da Limoneto bude u punoj funkciji i kapacitetu.

U hotelskoj industriji Crne Gore grupacija Casa del Mare nametnula se kao pravi poznavalac tržišta, inovativna i posvećena u vođenju malih hotela u svim njegovim sektorima. Strast prema hotelijerstvu je polazište koje garantuje uspješan rad svakog zdanja, člana grupacije.