Opet ekološki incident u Mojdežu, pobijelila Presjeka

Nakon što su kamenorezačke mašine u naselju Presjeka, u Mojdežu dvije godine radile po propisima, a njihvi vlasnici kamen i prašinu odlagali pravilno, od jutros, novi ekološki incident, javljaju Novskom portalu mještani, dokumentujući sve fotografijama.

Ovo je novi ekološki atak na floru i faunu, jer se od rezanja i brušenja kamena stvaraju ogromne količine prašine koja se deponuje u bujični potok Presjeka. On se od jutros bijeli, a prašina prekriva dno.

Ovoga puta nijesmo provijeravali ko je kriv za ovaj ekološki izgred. Neka to urade nadležni, inspekcija, koja je jednoj kamenorezačkoj firmi u blizini ranije zabranili rad.

– Dobro je da svako radi, ali bez ugrožavanja drugih. Jer, onaj ko se bavi ovakvim poslom trebalo bi da postupa po propisima, da ima jamu-kontejner, gdje će se taložiti kameni djelovi i prašina. Samo ono što preliva može ići u potok. Međutim, ne sva količina. Treba sada čekati da padne ogromna kiša da bi se stvorila bujica i sve oprala – pričaju nam ogorčeni mještani.

Inače, sve iz Presjeke završava u rijeci Sutorina, a ona se uliva u more u Igalu, gdje su nalazišta ljekovitog peloida. Pametnom dosta!