Otvoren 5. Salon vina u Hotelu Lazure: Izlažu 55 vinarija i 15 destilerija regiona i Evrope

5 salon vina

Ako je tačna latinska izreka “In vino veritas – u vinu je istina”, koja postoji u svim kulturama i jezicima, istina je i da iz godine u godinu Salon vina u Hotelu i marini Lazure, u okviru Praznika mimoze, postaje prestižna manifestacija, ne samo u regionu, nego i u Evropi.

Rekordan broj vinarija i vrsta vina, somelijera i tehnologa, sa odrabranim autentičnim proizvođačima pršuta i sireva, na 5. Salonu vina zapravo je stigao uz veliki angažman Compania de Vinos Montenegro i njenog vlasnika, Željka Uljarevića.

“Salon je ove godine najposjećejniji ,  tu je 55 vinarija – izlagača i 15 destilerija koje smo ove godine odvojili u posebnom objektu. Najveći fokus je na vina iz Italije, pa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Francuske, Portugala i svakako domaćini iz Crne Gore. Napravili smo nešto drugačije, pa smo ubacili i edukativna predavanja koja se rade u odvojenim prostorijama gdje su profesionalci, somelijeri i tehnolozi iz vinarija”, ističe Uljarević.

Zeljko uljarevicIdeja je bila prvobitno da kompanija ”De vinos Montenegro” predstavi sebe, međutim, rastom hotela Lazure, koja je od prvog dana partner u ovom projektu, a kasnije i Opšrtine Herceg Novi sve je dobilo veći kvalitet i značaj. Napravljen je ozbiljan događaj, smatra Uljarević.

Izvršni direktor Hotela i marine Lazure, Branko Putnik, podsjeća da u govoru cvijeća mimoza znači vjerna ljubav.

“Ostajemo vijerni čuvanju tradicije u korak sa divnim novim stvarima koje budćnost nosi, ostajemo vijerni našim gostima i partnerima, ali i čuvanju ljepote koja nas okružuje u Herceg Novom. Ljubav iskazujemo kroz gostoprimstvo i zahvalnost koju iskazujemo prema vama koji ste sa nama, ali i proizvode koje vam sa ponosom predstavljamo. Dva jubileja, tri ista broja 55. Praznik mimoze i 5. Salon vina čini me ponosnim da mogu da poželim da uživate u mirisu jedinstvenog zimskog cvijeta i ukusima cijeđenog sunca”.

Salon vina otvorio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, pozdravljajući veliki broj izlagača vina u Herceg Novom i goste najčuvenije novske fešte.

“Jer, vino, riba i mimoza su prepoznatljivi na Prazniku mimoze. Zahvaljujem se gospodinu Uljareviću na trudu, da Salon vina ponovo obnovi, koji je i nekada kada je počinjao Praznik mimoze bio sastavni dio  ovog značajnog praznika”, poručio je Katić.

Predstavnici vinarija izložili su svoja vrhunska vina, koja mame mirisom, bojom i ukusom i koja nastoje da što bolje plasiraju ne samo na crnogorskom tržištu. Puni su želje da svima koji ih degustiraju prenesu čari proizvodnje.

Od skoro 20 izlagača vina iz Italije zadržali smo se u degustaciji vina i priči na štandu  vinarije  Michelle Chiarlo iz  Piemonta. Somelier, Simone Colasuanno oduševljen je Crnom Gorom.

“Naša vinarija je veoma stara i pravimo tipične vrste vina za regiju Piamonte”, kaže naš sagovornik i nabraja vinske sorte, a nama se najviše dopao slatki i mirisni  Moscato kao aperitiv. Inače, proizvode 20 različitih vrsta vina.

Salon vinaVinarija “Glaser&Glaser” iz malog grada Retza u Austriji, u srcu Evrope,  ima porodičnu priču  dva brata koji su tehnologiju i ljubav prema vinima naslijedili od đedova i prađedova. To nam priča  Denis Stacha, navodeći da je u prošlosti njihova vinarija bila jedna od najvećih i najčuvenijih u austrougarskoj monarhiji. I danas je poznata, ističe Stacha, jer nastoje da vina nijesu izmijenjena  „nečasnim elementima nego izazivaju maštu prirodnim vinarskim metodama“.

Njihova vina se mogu u Crnoj Gori kupiti za 20 € po boci, a u ponudi su i skuplja za 65 €, koliko i u Austriji.

Na štandu susjeda iz Konavala „Dubrovački podrumi“, zatekli smo Evu Krištof, koja je došla iz Zagreba da radi kao vinski stručnjak-enolog u toj vinariji .

Dubrovacki podrum salon vina“Došli smo ovdje sa ciljem da predstavimo naš širok opus, a posebno crnih vina po kojem smo poznati. Ovdje možete probati roze od siraha, sirah iz  inoxa i sirah koji je godinu stariji iz drveta od 15% alkohola, barikirani lagani merlot i plavac mali, kojim se posebno ponosimo, jer potiče iz posebne klime i malo drugačije zemlje nego na Pelješcu, što mu omogućava dugovječnost” kaže Krištof.

„Dubrovački podrumi“ se predstavljaju od početka Salona vina.

„Strašno smo zahvali što ovaj salon postoji. U regiji nema salona koji je na ovom nivou. Imamo divnu saradnju sa Vinos Montenegro i Lazure kompanijama”, dodaje Eva Krištof.

Izlagači na 5. Salonu vina večeras do 20 sati i sjutra od podne do uveče zadovoljstvo će biti da vam prenesu svoju strast u pravljenju vina, što je za njih način života, ali i odličan biznis.