Otvoren 56. Hercegnovski zimski likovni salon

Najstarija likovna manifestacija u našoj zemlji, 56. Hercegnovski zimski salon, na kojoj su predstavljena 34 rada, autora iz zemlje i regiona, otvorena je sinoć u Galeiji „Josip Bepo Benković“ uz dodjelu nagrada Salona umjetnicima iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Žiri je imao težak zadatak, jer su radovi umjetnika, koje je odabrao selektor Goran Ćetković, izuzetnog kvaliteta, istakla je predsjednica Lucija Đurašković:

“Zadržavši svoj internacionalni karakter ovogodišnji Salon je još jednom potvrdio koliko je živ i istrajan u svojoj raznolikosti u rađenju novih, kreativnih stvaralačkih ideja”.

Umjetnica Ivana Živić iz Srbije dobitnica je prve nagrade za rad “Tišina”, koja je kazala da joj je velika čast što je prvonagrađena.

Petar Hanelli iz Hrvatske nagrađen je za skulpturu u staklu-“Andjeli dolaze“:

“Druga nagrada me iznenadila, nisam je uopšte očekivao”, kazao je on.

Dvije treće nagrade dodijeljene su crnogorskm umjetnicima Marku Petroviću Njegošu za skulpturu “Geja” i Miliji Stojanoviću za skulpturu “Prtljag”. Oni su svoje kreacije izrazili u kamenu.

“Gea po mitološkom biću predstavlja majku Zemlju”, objasnio je Petrović, a Stojanović da se njegov rad odnosi na neke neostavrene želje.

Selektor Goran Ćetković priznaje da je njegov posao bio zahtijevan.

“Koncept je od figurativnog do apstraktnog. Sama zamisao je bila da ne limitiram sa tim konceptom pojedine autore nego da biram najvalitetnije”.

Direktorka Galerije Josip Bepo Benković, Gordana Krunić, podsjetila je na značaj Hercegnovskog zimskog salona , koji ne predstavlja, kako je rekla, samo najstariju, već i najveću likovnu manifestaciju u zemlji.

Izložbu je zvanično otvorio potpredsjednik opštine Herceg ovi, Mirko Mustur, ukazujući i na međunarodni karakter Salona što je kavlitet više.

Postavku izložbe 56. Hercegnovskog zimskog salona posjetioci mogu pogledati do 15.marta.