Ovog vikenda Dani baštine na Orjenskom sedlu

Foto: PK Subra

Očuvanje baštine, sport, rekreacija i zabava, zajednički su imenitelji dva predstojeća događaja, koja će se održati narednog vikenda, 13. I 14. avgusta na Orjenskom sedlu, na 1600 m nadmorske visine. To su VI prvenstvo Crne gore u gradnji suvomeđe i VIII revijalno bućarsko prvenstvo.

Orjensko sedlo je lokacija koja garantuje i u ovim najtoplijim danima idealne klimatske uslove. Obje aktivnosti spadaju u tradiciju primorja, ali i njegovog zaleđa.

– Planinarski domovi, osim svoje osnovne funkcije-planinarske, mogu imati i dodatni, kompatibilni sadržaj, što ih više spaja sa lokalnom sredinom. Takav je slučaj i sa našim domom “Orjen sedlo”, koji posjeduje bućarski zog, teren na kojem svake godine organizujemo sa BK Val unikatni bućarski turnir – naglašavaju iz PK Suba.

Vještina gradnje u kamenu na suvo je do skora bila svakodnevna potreba i prenosila se sa generacije na generaciju. Danas je ovo znanje u postepenom procesu nestajanja, a jedan od načina očuvanja i predstavljanja je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

– Za prostore naše zemlje to je jedinstveno takmičenje, u kojem tročlane ekipe imaju 15 min vremena da sazidaju suvomeđu dužine 4 i visine 1 m. Boduje se veličina, ali i kvalitet gradnje. Najbolja ekipa dobija, umjesto pehara prelazni kamen, “Orjensku bužu”, koja će se ove godine dodijeliti šesti put – ističu iz “Subre”.

Bućanje je, pak, sport, ali takođe i vid društvenog života, a zog mjesto okupljanja zajednice.

– Tako je, negdje do sredine devedesetih godina prošlog vijeka, bilo u našem zaleđu, gdje bi se svake nedelje čitavo mjesto obrelo na bućarskom zogu i oko njega. Zbog takve popularnosti, mnoge seoske kafane imale su sopstvene bućarske terene, a po izuzetnoj lokaciji se ističe ovaj na Orjenskom sedlu (1600 m), zog na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori – kažu u “Subri”.

Od obnove zoga 2015. godine, svakog avgusta se održava Revijalno bućarsko prvenstvo, koje okuplja bućare iz Boke kotorske, ali i regiona.

Prijave ekipa za Otvoreno prvenstvo CG u gradnji suvomeđe: (viber) 069 360 803

Prijave ekipa za Revijalno Bućarsko prvenstvo: 069 366 173

Organizator Otvorenog prvenstva u gradnji suvomeđe je Park prirode “Orjen”, a domaćin PK “Subra”, dok je “Subra” organizator Revijalnog bućarskog prvenstva, a tehnički organizator bućarski klub “Val”. Događaj se odvija uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi. Bućarsko takmičenje je pomoglo Doo “Val Gojković”, a gastro-suvenire za Prvenstvo u gradnji suvomeđe obezbijedilo je NVU “Ruke”.

Izvor: FB PK Subra