Pet ohrabrujućih zaključaka za Institut Igalo poslije sastanka sa Abazovićem

Sastanak vlada

Vlada ima dobru volju  da pronađe dugoročno rješenje za nagomilane naslijeđene probleme Instituta Igalo u skladu sa zakonom, tako što će se adresirati vlasnička struktura Instituta, ali je za donošenje ovih odluka neophopdna funkcionalna Skupština Crne Gore, kazao je premijer Dritan Abazović na sastanku sa predstvnicima  Instituta, Unije slpobodnih sindikata i Opštine Herceg Novi.

Zaključeno je da Institut ne može nastaviti da funkcioniše na dosadašnji način, jer je to neodrživo. Kako je saopštenpo iz kabineta Vlade, u tom kontekstu ponuđeni su sljedeći zaključci:

1. Da se u predlogu budžeta Fonda za zdravstvo za sljedeću godinu razmotri dodatno uvećanje cijena koje Fond plaća Institutu za svoje osiguranike;

2. Da Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i predstavnici sindikata Instituta dovedu do kraja pregovore u vezi novog kolektivnog ugovora;

3. Izražava se namjera da se otkupe akcije manjinskih akcionara i razmotre preduslovi za ostvarenje takve namjere;

4. Sagledati mogućnosti za dodatnu finansijsku infuziju Institutu koja je u skladu sa zakonom, kako bi se nastavilo poslovanje Instituta;

5. Vlada izražava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje.

Predsjednik Vlade zatvorio je dvočasovni sastanak naglasivši da ovi zaključci imaju za cilj da zaštite zdravstveni turizam Crne Gore kao i naše osiguranike. 

Sastanku su, pored premijera, prisustvovali potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Fonda za zdravstvo Vuk Kadić, v.d. direktora Instituta dr Simo Milošević dr Savo Marić, predsjednica Sindikalne organizacije te institucije dr Marija Obradović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović i predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković.