Pobjedničke maske odraz naše aktuelne zbilje: ”Voli”, “Dritanka”, “Koalicija mrak”….

Desio se sinoć prvi “Mimozin” maskenbal i prvi u nizu što će uslijediti na primorju tokom februara i marta. Nije bilo kovid maski preko usta i nosa, ali jeste onih preko očiju. Čak 240 maskiranih iz Novog, ali i iz crnogorskih i gradova regiona zabavljalo se i predstavljalo gostima, priželjkujući i nagradu.

Pobjednici su, po glasovima posjetilaca, kao po pravilu, maske sa političkim porukama, odnosno one koje izvrću ruglu naše društvene i političke anomalije.

U kategoriji grupnih maski dominirala je „Voli vas Voli“, koja je aludirala na nedavnu zaplijenu “kokainskih banana” u magacinu te kompanije. Sa 125 glasova dobitnica je prve novčane nagrade. Međutim, njene članice pokazale su human gest i osvojenih 1000 eura donirale bolesnoj maloj Emi Hamidović.

Drugo mjesto, sa samo dva glasa manje i 700 eura pripalo je maski „Novid 22“. Još jedna parodija na političke prilike i formiranje manjinske Vlade u Crnoj Gori, maska „Dritanka i sedam patuljaka” nagrađena je trećim mjestom. Dobila je 94 glasa publike i 500 eura.

U individualnoj kategoriji, prvo mjesto i 700 eura pripalo je opet maski s političkom porukom, „Кoalicija mrak“ koja je imala 58 glasova. Drugo mjesto i nagradu od 500 eura su zaslužile „Sestre Sanderson“ sa 23 glasa, a treće je osvojila “Svirena“, sa 12 glasova 300 eura nagrade.

Treba reći da je na maskenbalu bilo i dosta kvalitenih, lijepo sašivenih maski, kao što su dvorske ili kabaretske dame, arlekini…

Kažu da ispod maske i kralj može da bude prosjak, ali moglo je na “Mimozinom” maskenbalu biti i obrnuto.

U velikoj sali Instituta Igalo bilo je i praznih stolova, što potvrđuje da je ove godine ili bilo manje gratis karata, ili da je mnogima bila visoka cijena ulaznice od 20 eura, a možda je neke iznenadio i virus, pa su ostali doma.

Ipak, svi koji su bili dio prve maškarane priče u Herceg Novom mogli su da se lijepo provedu, zaplešu, zapjevaju i osjete sentiment naših Exodusa, zvijezde večeri, Gorana Кarana i Lapsus benda.