Podrška Crvenog krsta Herceg Novi za 415 izbjeglih iz Ukrajine

Foto: Crveni krst HN

Od početka rata u Ukrajini hercegnovskom Crvenom krstu se do sada obratilo 415 lica iz te zemlje. Kako su se snašle nadležne službe, ali i same izbjeglice prije nekoliko dana provjerili su predstavnici Agencije EU za azil, UNHCR i agencije IOM Montenegro.

Crveni krst je predstavio aktivnosti koje sprovode u saradnji sa Crvenim Krstom Crne Gore, volonterima i donatorima za pomoć izbjegličkoj populaciji iz Ukrajine u Herceg Novom.

– Do sada nismo imali nikakvih problema sa njima niti sa lokalnom zajednicom, smatram da smo na dobrom putu u pružanju podrške. Takođe, oni su istakli da su oduševljeni podrškom koju im pružaju relevantne institucije – priča za naš portal v.d. sekretarka Crvenog krsta, Milena Šćekić.

Najveći problem izbjeglicama su dokumenta i ostvarivanje zdravstvene zaštite, odnosno lična karta sa matičnim brojem, jer šta god da im je potrebno uvijek im treba matični broj.

– Kako nam je rečeno MUP radi na prevazilaženju tog problema i vrlo brzo bi trebalo da to bude riješeno. Zdravstvene ustanove izlaze u susret, ali jezička barijera predstavlja problem, sam pristup zdravstvenoj zaštiti njima najčešće bude prepreka – ističe Šćekić.

Ono što najviše traže od Crvenog krsta jeste pomoć za djecu pri učenju jezika, pa su počeli sa organizovanjem nekoliko radionica za njihovu djecu, kojima svakodnevno prisustvuje od 10 do 15 učesnika.

– Svi koji su nam se obratili iz Ukrajine upisali su djecu u škole. Od septembra će početi i upitno je kako će se snaći zbog jezičke barijere. Imamo kreativne radionice za djecu koja uče osnove našeg jezika, a počeli smo i sa radionicama za roditelje u pružanju psihosocijalne podrške – kaže Šćekić.

Za sada sve aktivnosti obavljaju volonteri, kao i stručna lica, odnosno licencirani psihoterapeuti koji imaju iskustva u radu sa ovakvom populacijom.