„Porodični karavan“ u Novom: Puno dječije radosti, zabave, novih saznanja

Porodični karavan
Foto: Služba za informisanje OHN

„Porodični karavan“ je danas hercegnovskim mališanima i roditeljima donio zabavu i edukaciju, uz puštanje ljubičastih balona u čast prijevremeno rođenih beba.

Plato ispred zgrade lokalne samouprave bio je mjesto na kojem se zaustavio „Porodični karavan“ Udruženja Roditelji i sa sobom donio obilje zabave, ali i obrazovnog sadržaja za djecu i roditelje. U ovaj grad stigli su zahvaljujući podršci Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Dok su najmlađi uživali u kreativnim igrama i druženju sa animatorima, roditelji su imali priliku da razgovaraju sa ljekarima Instituta za javno zdravlje i predstavnicima Udruženja Roditelji, koje djeluje na području cijele države.

„Porodični karavan“, koji Roditelji.me organizuje u saradnji sa UNICEF-om CG, uz finansijsku podršku Evropske unije, posjetiće sve opštine u našoj državi, kazala je u ime Udruženja, Katarina Čarapić.

„Karavan nam je veoma važan zato što želimo da sa lokalnim zajednicama stvaramo uslove za optimalan rast i razvoj djece, one uslove koji su neophodni, a to znači i najbolji kako bi roditelji i djeca bili zadovoljni. Važno nam je i da čujemo sve vas širom Crne Gore šta je to što bi valjalo promijeniti, a šta je ono što sjajno funkcioniše“, kazala je Čarapić.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo iskazala je zadovoljstvo što su sugrađani prepoznali značaj ovakvog događaja i odazvali se u velikom broju.

„Opština Herceg Novi je zaista, kroz različite vidove podrške, usmjerena na djecu i mlade u ovom gradu, jer smo svi svjesni da bez zdrave porodice nema napretka društva i zajednice. U tom kontekstu, mi ćemo kroz budžetske linije kako pri Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, tako i pri drugim Sekretarijatima, osmišljavati nove servise za djecu i mlade“, kazala je  Zambelić Pištalo. Pozvala je građane da im dostave predloge za ono što smatraju da bi Herceg Novi trebalo da ima, a namijenjeno je najmlađima.

Kako se roditelji često obraćaju Udruženju radi vakcinacije djece, u karavan su uključeni i ljekari Instituta za javno zdravlje koji su tokom trajanja događaja u Herceg Novom, razgovarali sa roditeljima.

„Imunizacija predstavlja jedno od najvažnijih javno-zdravstvenih intervencija, a vakcine su jedno od najvećih otkrića u medicini. Njihova važnost se ogleda u prevenciji bolesti, zaštiti zdravlja, kao i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života. Prema podacima SZO, vakcine u svijetu godišnje spašavaju milione života“, kazao je epidemiolog, dr Marijan Bakić.

Roditelji su modeli po kojima se ponašaju njihova djeca i kada je riječ o ishrani koja je temelj zdravlja, istakla je dr Ivana Joksimović, specijalistkinja higijene.

„Svi principi i pravilna ishrana koju roditelji forsiraju i trude se da pruže djeci u svojoj porodici, od velike su važnosti i osnova su za njihovo zdravlje kao odraslih ljudi“, kazala je dr Joksimović.

Tačno u podne, drugarima su se pridružili i oni koji su došli na svijet kao prijevremeno rođene bebe. U čast malim borcima koji su na početku svog života pokazali da se jedino snagom i voljom može naprijed, u nebo su pušteni ljubičasti baloni.

Druženje je nastavljeno uz žurku sa animatorima Renta Party u kojoj su djeca uživala.

Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba obilježen je juče, 17. novembra, kada je i zgrada Opštine osvijetljena ovom bojom koja simbolizuje osjetljivost.